Building value

Blog

100 dingen die je moet weten van Revit - Deel 1

In deze blog vertel ik je welke dingen je moet weten van Revit. In 10 delen worden de tips and tricks met je gedeeld zodat jij optimaal gebruik kunt maken van Revit.

1. Laat de View Templates met rust

Maken je collega's of externe partijen gebruik van hetzelfde Revit-bestand? Blijf dan zoveel mogelijk van de View Templates af. Men gaat er vaak vanuit dat de gebruikte View Template namelijk correct is ingesteld.

Wijzig de instellingen van de View Template alleen als je exact weet wat je doet.

2. Display Model parameter

Deze parameter wordt eigenlijk te weinig gebruikt. Het is namelijk dan mogelijk om de gemodelleerde 3D elementen grijs weer te geven of helemaal te verbergen ten opzichte van de twee dimensionale annotaties zoals lijnen en maatvoeringen die getekend zijn.

Handig wanneer je een plattegrond hebt en je alleen maar de callouts (details) op een plattegrond wilt weergeven of de Gridlijnen eruit wilt laten springen.

Ook toepasbaar om een doorsnede voor een kozijnenboekje in te richten.

Display Model Parameter

3. Detail level per Revit categorie

Via de View Template is het mogelijk om per categorie de Detail level te wijzigen. Het is niet een veel gebruikte functie, maar het is toch handig om dit in het achterhoofd te houden.

Om een voorbeeld te noemen kan het soms wenselijk zijn om een Revit categorie niet zo gedetailleerd weer te geven op een plattegrond omdat een lager Detail Level al voldoende zegt over de geometrie van de categorie.

Detail Level Per Revit Categorie

4. Gebruik View Templates

Maak zoveel mogelijk gebruik van View Templates. Wij adviseren klanten altijd om werk-templates en plot-templates aan te maken. Door een werkomgeving en een plotomgeving te realiseren is het voor iedereen duidelijk in welke views gemodelleerd wordt en in welke views de plattegronden, doorsnedes e.d. opgewerkt worden om te plotten/printen.

Zorg er daarnaast ook voor dat je aan de omschrijving van de View Templates kunt herkennen om welke View Template het gaat: werk of plot.

View Templates

5. View name of Title name op een sheet

Als je start met Revit kom je er al heel snel achter dat views niet dezelfde naam kunnen hebben in de Project Browser. Echter is het wel mogelijk om gebruik te maken van de Title on sheet parameter. Deze parameter maakt het namelijk mogelijk om dezelfde naam op een sheet weer te geven.

In de afbeelding hieronder is de titel van beide views hetzelfde ondanks dat het om een andere view gaat.

View Name Of Title Op Een Sheet

6. Zet de boel niet te veel op slot!

Het op slot zetten van elementen heeft voordelen. Je houdt de boel gecontroleerd en op slot. Zodat anderen niet per ongeluk wijzigingen aanbrengen.

Echter als je te veel het slotjes (Constrain) toepast, kan het je werk vertragen en veel ergernis veroorzaken.Zorg er dus voor dat alleen de meest belangrijke onderdelen op slot zitten.Gebruik bij Revit Families natuurlijk wel zoveel mogelijk de Constrain functie.

Constrain.png#asset:2248


7. View Control Bar – Reveal constrains

Vergeet niet je View Control Bar te gebruiken en de vele functionaliteiten eens te testen of te gebruiken. Het kan je soms doen verbazen hoe handig bepaalde functies zijn.

Zoals ik al eerder zei: ''zet de boel niet te veel op slot'', dit kun je controleren door de laatste knop: ''Reveal Constrains'' te activeren.

Er wordt dan namelijk een tijdelijke weergave getoond van alle elementen die op slot zitten.

View Controle Bar

8. Verwijder overbodige views

Door de vele views zie jij, maar ook je collega’s, door de bmen het bos niet meer. Denk bijvoorbeeld aan de vele doorsnedes die je plaatst zodra je installaties uitwerkt, iedere doorsnede is een nieuw aangemaakte view die in je Project Browser wordt getoond.

Schermafbeelding 2018 09 18 Om 09 48 15

Wil je een slimme modelleur zijn? Maak dan gebruik van de Schedule en maak een View List aan.

Schermafbeelding 2018 09 18 Om 09 48 24

Dan kun je namelijk views door middel van rijen uit een schedule verwijderen, dat gaat veel sneller dan zoals in de volgende afbeelding

Schermafbeelding 2018 09 18 Om 09 48 44

9. Kopieer de weergave van grids en levels naar andere views

Nooit gezien? Logisch, want ondanks dat het knopje vrij groot in beeld staat, wordt het bijna niet gebruikt. Propagate Extents is een functie die de weergave van grids en levels van een view kopieert naar de gewenste view. Op deze manier scheelt het je enorm veel werk om de weergave van alle grids en levels te wijzigen en zorg je in één keer voor eenheid.

Schermafbeelding 2018 09 18 Om 09 48 54

10. Schetslijnen in Revit

Wil je schetsmatig laten zien hoe het ontwerp er uit ziet? Gebruik dan eens Sketchy Lines via de View Template.

De weergave van een plattegrond, doorsnede of 3D view wordt ineens heel anders getoond. Een enorm handige functie voor bijvoorbeeld architecten die met Revit werken maar toch schetsmatig wat willen laten zien.

Schetslijnen

Bonus – View Templates verwijderen

In het eerste deel wordt veel gesproken over View Templates. Maar hoe verwijder je nu een View Template?

Zoals je misschien wel hebt gemerkt, is dat niet mogelijk via de ‘normale’ weg. Hiervoor moet je via de Ribbon naar View – Graphics – View Templates – Manage View Templates gaan. Vervolgens wordt de ‘delete view template’ geactiveerd.

Bonus View Template Verwijderen

Vond je deze 10 tips handig en leuk? Voel je vrij om deze blog te delen! Dat helpt ons om onze kennis te delen met anderen en zo leert iedereen de mogelijkheden van Revit die je misschien anders niet had geweten.

Geschreven door:

Robbert Evers

Robbert Evers

BIM-Consultant/-Trainer