Building value

Blog

100 dingen die je moet weten van Revit - Deel 2

In deze blog vertel ik je welke dingen je moet weten van Revit. In 10 delen worden de tips and tricks met je gedeeld zodat jij optimaal gebruik kunt maken van Revit.

11. Test in een blanco project

Wil je iets testen wat je in een project wilt gaan toepassen, waarvan je niet zeker bent of het goed gaat na het exporteren of om een andere reden? Test het dan eerst eens in een blanco project.

Hierdoor kun je in volledige vrijheid iets modelleren, testen en controleren zonder dat je afhankelijk bent van bepaalde restricties of instellingen die voor het project van toepassing zijn.

Ga daarvoor in Revit naar Projects New... en kies de template die hoort bij je discipline.

12 Test In Een Blanco Project

12. Sneltoets Q

Sneltoetsen stelt iedereen zelf in naar eigen smaak. Toch is er een standaard sneltoets van Revit die ik gewijzigd heb. Om meerdere geopende vensters in een keer te sluiten is de sneltoets 'CH' standaard ingesteld. Deze heb ik gewijzigd naar de sneltoets Q, waarom? CH is een sneltoets die uit twee knoppen bestaat... overdreven, maar het is zo. De toetsen C en H liggen niet dicht bij elkaar. Q is 1 toets. De toets Q klik je makkelijker aan dan CH. Overdreven? I know, maar leer het jezelf aan en kijk of het net zo fijn werkt als voor mij.

13 Sneltoets Q

13. Vraag eens rond…

Ik geef trainingen aan groepen mensen die elkaar soms wel en soms niet kennen. Na het afronden van een training geef ik vaak een case om zelfstandig te starten met Revit. Wat gebeurt er? Het wordt ineens muisstil... Iedereen denkt namelijk dat ze alles zelf en alleen moeten uitzoeken. Als ik dan vraag: ''hoe gaat het?'', zeggen ze vaak: ''ja ik kan die ene functie even niet terug vinden''.

Dan vraag ik vaak: ''heb je als eens rond gevraagd?'', vaak is het antwoord: nee..

Stel je daarom kwetsbaar op en vraag eens rond of iemand anders tegen hetzelfde probleem aan loopt. Samen leer je namelijk meer dan alleen! Jij vindt het andersom toch ook leuk als iemand je vraagt of jij ze kunt helpen?😃

Sharing is caring.

14. Query

In Revit is het mogelijk om AutoCAD tekeningen te linken en te importeren. De meeste modelleurs openen daarnaast dan ook de applicatie AutoCAD om de layers te kunnen selecteren om te weten om welke laag het gaat in Revit.

Dit is niet nodig.

Schermafbeelding 2018 10 01 Om 14 51 47

Zodra je de AutoCAD tekening selecteert in Revit komt er in het Modify-tabblad de functie: Query tevoorschijn. Met Query kun je layers selecteren in een view. Zodra een layer geselecteerd is, wordt er een venster geopend waarin algemene informatie staat over de geselecteerde layer. Daarnaast is het ook mogelijk om layers te verwijderen of te verbergen.

15 Query 2

Echter, layers verwijderen heeft niet mijn voorkeur, verberg ze liever via de View Template.

15 Query 3

15. Pointcloud snaps

Maak je binnen je Revit project gebruik van Pointclouds en modelleer je bijvoorbeeld wanden langs de Pointcloud maar 'snapt' je muis met iedere punt van de Pointcloud? Dit kun je gewoon uitzetten.

Ga naar Manage - Settings - Snaps en vink het vakje uit zoals in de afbeelding hieronder.

16 Pointcloud Snaps

16. Convert lines

In Revit kun je Model Lines of Detail Lines modelleren. Model Lines zie je in 3D en Detail Lines alleen in 2D-views. De getekende lijnen kun je converteren van Model Lines naar Detail Lines en andersom.

Selecteer de lijnen en selecteer Convert Lines.

17 Convert Lines

Selecteer je een Detail Line en een Model Line tegelijk, dan weet Revit niet naar welk type lijn het geconverteerd dient te worden. Daaruit volgt het volgende venster. In dit venster maak jij uiteindelijk de beslissing naar welk type lijn Revit de twee geselecteerde lijnen moet converteren.

17 Convert Lines 2

17. Guide Grid

Het plaatsen van views kan op verschillende manieren gepositioneerd worden op een sheet. Om het wat makkelijk te houden kun je gebruik maken van Guide Grids. Deze functie klik je niet snel aan omdat... naja omdat de knop gewoon niet opvalt en een wat 'nietszeggend' icoontje bevat.

In de afbeelding hieronder is er gebruik gemaakt van een Guide Grid. Het plaatst een gridveld op de sheet.

18 Guid Grid

Zijn er Levels, Grids, Reference Planes, Model Crop boundaries of Schedule Extents aanwezig? Dan kun je deze elementen gebruiken om gelijk te stellen met de Guide Grid.

Schermafbeelding 2018 10 01 Om 14 53 22

Het gridveld is naderhand ook te selecteren en te wijzigen in grootte van het gridveld, de benaming en de grootte op de sheet. Het aangemaakte gridveld is later weer te gebruiken op andere sheets.

18. Importeer nooit DWG-tekeningen

Importeer nooit DWG-tekeningen. Geïmporteerde DWG-tekeningen kun je namelijk niet updaten, correct verwijderen en zo kan ik nog wel even door gaan. Gewoon niet doen.

Maak liever gebruik van de functie Link CAD. CAD tekeningen die gelinkt zijn, zijn makkelijker te managen.

19 Importeer Nooit Dwg Tekeningen

19. Refereer naar een bepaalde view

Details dupliceren of nogmaals uitwerken terwijl je ze al een keer hebt uitgewerkt is onnodig. Maak daarom gebruik van de functie: Reference Other View.

20 Refereer Naar Een Bepaalde View

Met deze functie kun je namelijk refereren naar een eerder gemaakte view. Er moet wel eerst een view zijn aangemaakt om naar te refereren, en voordat je de callout plaatst, moet je de Reference Other View aangevinkt hebben. Bij het openen van de view, ga je rechtstreeks naar de view waar je naartoe hebt gerefereerd.

Deze functie wordt vaak toegepast bij wandaansluitingen.

20. Split Segment

De laatste tip is een trucje dat waarschijnlijk niet door iedereen wordt gewaardeerd dat ik deze deel. Maar je kunt doorsnedes in Revit opsplitsen. Waarom wordt het niet gewaardeerd? Omdat het soms een vertekend beeld kan geven van een plattegrond ten opzichte van een doorsnede.

21 Bonus – Split Segement

Activeer de functie en je kunt delen opknippen in de geplaatste section. Verplaats vervolgens de blauwe aangrijpingspunten voor het gewenste resultaat.

Gebruik je deze functie? Plaats dan altijd een notitie om gedoe te voorkomen 😉.

Vond je deze 10 tips handig en leuk? Voel je vrij om deze blog te delen! Dat helpt ons om onze kennis te delen met anderen en zo leert iedereen de mogelijkheden van Revit die je misschien anders niet had geweten.

Geschreven door:

Robbert Evers

Robbert Evers

BIM-Consultant/-Trainer