Building value

Blog

100 dingen die je moet weten van Revit - Deel 4

In deze blog vertel ik je welke dingen je moet weten van Revit. In 10 delen worden de tips and tricks met je gedeeld zodat jij optimaal gebruik kunt maken van Revit.

31. Tijdelijke view template

Views binnen Revit koppel je vaak aan een view template. De view template bepaalt namelijk de weergave van de view. Het nadeel van de view template is dat je wijzigingen doorvoert op alle views die gekoppeld zijn aan deze view template. Terwijl je dat misschien voor een view tijdelijk wilt wijzigen.

Daarvoor kun je de temporary (tijdelijke) view template inschakelen. De functionaliteiten zijn hetzelfde, alleen deze worden tijdelijk ingeschakeld op de view die actief is. Denk bijvoorbeeld aan een Revit Category of een link die je tijdelijk voor een view wilt verbergen. Met een paar klikken wijzig je de weergave van de view zonder de view template die normaal gekoppeld is van het volledige project te wijzigen.

Daarnaast hoef je ook niet te onthouden wat je met de tijdelijke view template hebt gewijzigd. Dat is namelijk wel het geval bij de ‘normale’ view template, hiervan moet je onthouden wat je aan- of uit hebt gezet.

1. Met de Enable Temporary View Properties activeer je de tijdelijke View Template.
2. Met de Temporarily Apply Template Properties kun je de vastgestelde tijdelijke instellingen kopiëren naar een normale View Template.
3. Met Restore View Properties reset je de view naar de normale View Template.

Heb je de tijdelijke View Template geactiveerd, gebruik dan de sneltoets: VG (of VV) om de Visibility and Graphics te wijzigen voor de tijdelijke View Template.

1

32. Voeg een startscherm toe

Open je een project en knal je direct in een plattegrond, 3D weergave of een andere view in Revit? Lijkt niet heel mooi toch… Het is veel leuker, makkelijker en overzichtelijker om een project te openen dat een startscherm bevat. Dit startscherm wordt vaak opgesteld in een drafting view of op een sheet.

In een drafting view heb je alle vrijheid om een afbeelding van het project en algemene projectinformatie in op te nemen. Echter kun je geen gebruik maken van gelabelde teksten. Dat betekent dus dat als je algemene projectinformatie in het Revit-bestand hebt verwerkt, je dit niet aan je drafting view kunt koppelen. Een Title Block Family bijvoorbeeld kun je niet plaatsen op een drafting view.

Door een startscherm te maken op basis van een sheet is het juist wel mogelijk om een Title Block te plaatsen. In een Title Block Family kun je teksten labelen op basis van de algemene projectinformatie. Hierdoor voorkom je fouten en is de informatie altijd gebaseerd op ingevulde parameter values. Op deze manier krijgt je Revit-bestand een keurig ‘voorblad’ bij het openen van het bestand.

Omdat de voorkeur Title Block heeft, wordt hier ook de focus op gelegd. De stappen die je dient te doorlopen zijn dan:

1. Bepaal welke informatie je wilt zien bij het openen van een Revit-bestand.
2. Maak een opzet van een Title Block Family. Ga hiervoor naar de Ribbon tabblad: View.

3

3. Koppel tekstvelden door ze te labelen.
4. Voeg een projectafbeelding of bedrijfslogo toe.
5. Plaats de Title Block op een sheet.
6. Controleer of de parameters ingevuld zijn (alleen bij Title Block).

2

7. Ga vervolgens maar Manage – Manage Project – Starting view.

Schermafbeelding 2018 11 20 Om 09 23 23

8. Selecteer in het dropdown menu de sheet waarop de Title Block is geplaatst.

5

9. Ready!

Het voorbeeld dat ik gebruik in de afbeeldingen is gratis te downloaden

33. NL/SfB-codering filteren in een 3D-view

Tijdens de eerste sessie van de toepassingscommissie van de BIM Basis ILS spraken wij over wat er toegevoegd moet worden aan kennis en kunde om de BIM Basis ILS toe te passen. Een van de aangedragen ideeën waren vooral het delen van tips and tricks. Een van de tips die ik je in elk geval wil meegeven is het ‘wegfilteren’ van elementen die al de NL/SfB-codering bevatten. Let op: dit trucje kun je dus ook toepassen op de parameters: IsExternal, LoadBearing en FireRating. De uitleg wordt alleen nu gegeven voor de NL/SfB-codering.

1. Open een 3D-view en maak een nieuwe View Template aan met de naam: NL/SfB-codering.
2. Ga vervolgens naar filters.
3. Maak een nieuw filter aan en hernoem die naar: NL/SfB-codering.

Voor de NL/SfB-codering maken wij gebruik van de Assembly code waaraan een Assembly Description is gekoppeld. Pas als er een geldige Assembly Code is ingevuld, wordt de Assembly Description automatisch ingevuld. Met dit uitgangspunt weten wij dus ook dat als er een ongeldige Assembly Code wordt ingevuld, de Assembly Description niet automatisch wordt ingevuld. Het is daarom logisch om te filteren op alle componenten die een Assembly Description bevatten. Hier wordt het aangemaakte filter op ingericht.

4. Selecteer de Revit Categories die een Assembly Code dienen te bevatten.
5. Stel de filter rule in op: Assembly DescriptionIs Greater Then – a.

Door ‘a’ in te vullen als value/waarde. Zeg je eigenlijk: alles groter dan één karakter, wordt gefilterd.

6

6. Klik op OK en stel een kleur voor de elementen die een Assembly Description bevatten.
7. Klik op OK en nogmaals op OK.
8. Bekijk het resultaat in 3D.

8

9. Ga nu terug naar je filter en vink: Visibility uit.

7

10. Ga nu terug naar je 3D-view en bekijk welke elementen nog geen Assembly Description bevatten.

Op deze manier kun je jezelf snel controleren vanuit een 3D-weergave of alles gecodeerd is. Herhaal dit trucje ook voor je LoadBearing, FireRating, IsExternal enzovoort en neem het op in je Revit-template zodat je altijd standaard gebruik kunt maken van deze filters.

34. Exploded view

Wil je een keer een fancy view realiseren? Maak gebruik van de Exploded view. Hiermee maak je zonder dat jij veel handelingen moet uitvoeren indruk op je klant en misschien ook wel op je collega die de functie nog niet kent 😉!

Let op: het verplaatsen van de componenten heeft geen betrekking op het project. Dit is puur ter visualisatie van een view. Je model wijzigt dus niet.

In het voorbeeld gaan wij de voorgevel ‘opdelen’ in verschillende lagen.
1. Selecteer altijd een set van dezelfde elementen. Begin bijvoorbeeld met alle metselwerkwanden van een voorgevel. Selecteer vervolgens de Displace Elements in de Ribbon, zoals in de afbeelding hieronder.

9

2. Er wordt een X-, Y-, Z-as symbool weergegeven.

Schermafbeelding 2018 11 20 Om 09 24 44

3. Ga met je muis op bijvoorbeeld de groene pijl staan en houd de linkermuisknop ingedrukt. Versleep de elementen in de richting van de pijl, vooruit of achteruit.
4. Herhaal het trucje meerdere malen bij bijvoorbeeld een set van kozijnen, isolatie, enzovoort zoals in de afbeelding hieronder.

11

5. Selecteer een set die je hebt aangemaakt.
6. In de Ribbon is het mogelijk om te kiezen voor de Edit, Reset en Path-functie.

- De Edit functie wordt toegepast om de set te wijzigen als het gaat om toevoegen of verwijderen van elementen uit de set.
- Door te klikken op Reset worden de elementen teruggezet op de originele positie
- Path wordt gebruikt om hulplijnen te plaatsen op de hoekpunten van de set. Hierdoor is het visueel iets beter te begrijpen waar de componenten vandaan komen.

Schermafbeelding 2018 11 20 Om 09 17 50

Op deze manier is het mogelijk om een verduidelijking te geven over de opbouw van bijvoorbeeld wanden, daken, vloeren.

7. Wil je meer inzicht krijgen over welke elementen verplaatst zijn? Door in de View Controle Bar te klikken op Highlight Displacement sets worden de elementen die visueel verplaatst zijn opgelicht, zoals in de afbeelding hieronder.

14

35. 2D-doorsnede/3D-doorsnede

Wist je dat je een doorsnede kunt koppelen aan de View Cube waardoor je 3D-view gekoppeld wordt aan de 2D-doorsnede?

Plaats daarvoor een doorsnede in een plattegrond. Deze doorsnede gaan wij koppelen door vanuit een 3D-view gebruik te maken van de View Cube.

1. Ga in de 3D-view naar de View Cube en klik op het kleine driehoekje waar de rode pijl in de afbeelding hieronder bijstaat.
2. Klik vervolgens op Orient to view, Sections en selecteer de doorsnede.

15

3. Zodra je de bovengenoemde stappen hebt uitgevoerd, wijzigt de 3D-view en maakt het gebruik van de Section Box om de doorsnede overeen te laten komen met de doorsnede in 3D.

Let wel op: verplaats je de 2D-doorsnede op de plattegrond, dan wijzigt de Section Box niet automatisch mee.

16

36. Pin je...

Nulpunten, fysieke nulpunt, stramienlijnen, levels… als deze per ongeluk wijzigen, is het einde zoek. Dus waarom niet pinnen? Pin deze elementen altijd in Revit. Hierdoor weet je dat je nooit per ongeluk deze elementen verplaatst.

17

37. Worksharing display

Werk je samen aan een project binnen 1 Revit-model? Dan kan de functie Worksharing Display van pas komen.

De Worksharing Display kan namelijk ingeschakeld worden om er achter te komen wie met bepaalde elementen bezig is, welke updates uitgevoerd zijn en welke Worksets er aanwezig zijn.

1. Checkout Status – Hiermee kun je zien welke elementen jij of een ander bezit.
2. Owners – Hiermee zie je hetzelfde resultaat, maar deze functie gaat een stap verder. Hiermee zie je welke elementen worden bezeten per persoon. Dus iedere bezitter krijgt een eigen kleur.
3. Model Updates – Model Updates kun je gebruiken op het moment dat je een tijdje niet gesynchroniseerd hebt en je wilt zien welke wijzigingen er doorgevoerd zijn in het model.
4. Worksets – Met de Worksets worden de verschillende Worksets weergegeven met een andere kleur in het model.

Bij de Worksharing Display Settings… is het mogelijk de kleuren in te stellen, maar ook de weergave te verbergen of te tonen door het selectievakje aan te vinken.

28

Naast deze functies is het ook mogelijk om de snelheid van het verversen te bepalen. Hiervoor kun je naar File – Options gaan. Let wel op dat hoe minder frequent de update is, hoe eerder er een kans is op fouten.

30

38. Copy-Monitor

Zoals ik in de eerdere tip aangaf doe je er verstandig aan om bepaalde elementen te pinnen. Je kunt daarnaast ook gebruik maken van de Copy-monitorfunctie. Deze functie houdt voor jou in de gaten of de stramienlijnen en levels per ongeluk verplaatst zijn. Hiervan ontvang je dan een melding die jijzelf moet beoordelen wat je ermee doet.

Wat vaak gedacht wordt, is dat het alleen werkt op gelinkte Revit-modellen. Dat is echter niet zo, het werkt namelijk ook op twee dezelfde elementen onderling. In de volgende stappen wordt uitgelegd hoe je dit voor elkaar gaat krijgen tussen twee dezelfde elementen:

1. Ga naar een doorsnede.
2. Ga vervolgens in de Ribbon naar Collaborate.
3. Selecteer in de panel Coordinate naar Copy/Monitor.
4. Klik op Use Current Project.

18

5. Ga naar het tabblad Copy/Monitor via de Ribbon.
6. Selecteer de functie Monitor.
7. Klik op de level van de bovenste verdieping en klik op de level van de begane grond. Hiermee koppel je twee dezelfde elementen (de Revit Category: Levels) onderling.

19

8. Herhaal de acties voor de andere verdiepingen.
9. Klik op Finish.
10. Zodra je de levels selecteert, zie je de symbolen van de Copy/Monitor functie. Hierdoor kun je controleren of de levels gekoppeld zijn aan elkaar.

20

Zodra jij een level verplaatst, ontvang je rechts onderin je beeldscherm een melding.

21

11. Ga vervolgens naar CollaborateCoordinateCoordination ReviewUse Current Project.
12. In dit venster zijn de meldingen terug te zien. Vanuit hier kun je zelf bepalen wat je met de meldingen gaat doen: uitstellen, accepteren, weigeren, of verplaatsen.

Je behoudt dus grip op de modellen als het gaat om wijzigingen die flinke impact kunnen hebben.

23

39. Import groups

Heb je Model Groups in een Revit-model aangemaakt en wil je die hergebruiken in een ander model? Gebruik dan de Import Groups functie.

24

Met deze functie is het mogelijk om Model Groups uit een bestaand Revit-project te kopiëren naar je openstaande Revit-project. Dit scheelt je enorm veel tijd omdat je de volledige omschrijving, elementen en instellingen overneemt.

Op het moment dat je deze handeling uitvoert, maakt Revit een koppeling met het bestaande project en de Groups. Na de koppeling is het namelijk ook mogelijk om een Group te reloaden zoals in onderstaande afbeelding wordt weergegeven.

Revit maakt dus 1 groep aan die nu standaard in het model staat (Group 1). En Revit koppelt de groepen uit Project1 aan de Model Groups uit de Project Browser. Deze laatst genoemde groepen zijn handmatig te reloaden. Dit kan handig zijn als groepen wijzigen.

Helaas is dit nog niet mogelijk met Detail Groups om die apart te importeren. Daarnaast is het ook niet mogelijk om te kiezen voor bepaalde Model Groups.

Schermafbeelding 2018 11 20 Om 09 28 21

40. Verplaats de surface lijnen

In Revit kun je de lijnen van een Surface verplaatsen door op het patroon te gaan staan met je muis en te klikken op de <Tab> functie op je toetsenbord. Op deze manier is het mogelijk om een lijn van een patroon te Moven, Rotaten of de Align-functie op toe te passen.

Zo kun je dus een raster van bijvoorbeeld een systeemplafond handmatig wijzigen.

26

Bonus - Worksets, Opened of Visible in all views?

Wanneer je met anderen samenwerkt aan een centraal model, kun je bepaalde Worksets zichtbaar maken of niet. In het venster van de Worksets kun je kiezen tussen de kolom Opened en Visible in all views.

Voor sommigen is het verschil niet duidelijk, omdat Revit niet duidelijk is. Daarom deze tip:

1. Als je een Workset in de kolom Opened op ‘No’ zet, dan wordt de Workset alleen voor jou verborgen. Dit heeft ook voordelen voor de prestaties van je computer.
2. Vink je een Workset uit in de kolom Visible in all views, dan verberg je de Workset voor iedereen zodra je gaat synchroniseren met het central model. Deze functie is handig om de overall weergave te wijzigen.

Kies dus eigenlijk altijd voor Opened – No als je Worksets wilt verbergen voor je eigen model. Zodat je alleen je eigen weergaves aanstuurt en ergernissen voorkomt.

27

Uiteraard kun je ook Worksets weergeven of verbergen via de View Template settings. Om dit te kunnen wijzigen ga je naar de View TemplateVisibility / Graphics - Worksets en wijzig je de weergave in de kolom Visibility Setting.

31

Vond je deze 10 tips handig en leuk? Voel je vrij om deze blog te delen! Dat helpt ons om onze kennis te delen met anderen en zo leert iedereen de mogelijkheden van Revit die je misschien anders niet had geweten.

Gerelateerde blogs

100 dingen die je moet weten van Revit - Deel 1
100 dingen die je moet weten van Revit - Deel 2
100 dingen die je moet weten van Revit - Deel 3

Geschreven door:

Robbert Evers

Robbert Evers

BIM-Consultant/-Trainer