Sharing is caring

Blog

100 dingen die je moet weten van Revit - Deel 5

Revit 2019.2 is uit! Heb jij de blog al gelezen? Lees de blog

41. Link AutoCAD in een aanzicht of doorsnede

Wanneer je een AutoCAD tekening toepast, is het gebruikelijk dat je de AutoCAD-tekening gebruikt als onderlegger bij plattegronden.

Maar wist je dat je AutoCAD-tekeningen ook kunt plaatsen in aanzichten met behulp van de AutoCAD-Link?

Op deze manier kun je zelf bepalen of de AutoCAD ingeladen moet zijn of niet. En kun je aanzichten van architecten over je Revit-model plaatsen om te controleren of het Revit-model overeenkomt met de AutoCAD -tekening.

Dit doe je als volgt:
1. Open een aanzicht of doorsnede.
2. Ga naar Manage Links (tip: gebruik de sneltoets: ML)
3. Ga naar het tabblad CAD Formats.
4. Klik op Add…
5. Open de AutoCAD tekening die je wilt gebruiken.
6. Vink Current view only aan en stel de overige instellingen in naar wens.

Dwg Link

7. Klik op Open en bekijk het resultaat.

Dwg Aanzicht 01

De AutoCAD-tekening is bij mij geplaatst achter het Revit-model. Dit gaan wij veranderen door de AutoCAD-tekening naar de voorgrond te brengen.

8. Selecteer de AutoCAD-tekening en wijzig in de Properties de Draw Layer naar: Foreground.

Dwg Background Kopie

9. Bekijk het resultaat.

Op deze manier kun je snel en makkelijk de AutoCAD-tekening ook in doorsnedes en aanzichten bekijken.

42. Revisies toekennen

Aan een tekening (sheet) kunnen revisies worden toegevoegd. Revit maakt het met de functie ‘Revisions’ mogelijk om de revisies in een project te beheren en toe te wijzen aan de gewenste tekeningen.

Hiervoor hebben wij een handleiding voor je geschreven. Deze is te downloaden via de onderstaande link.

43. Split element met of zonder speling

Heb je 1 lange wand gemodelleerd en moet je de wanden opknippen? Maak dan gebruik van de Split element functie. Deze functie maakt het mogelijk om een splitsing te maken tussen wanden of lijnen die gemodelleerd zijn.

Voor het splitten van deze elementen is het mogelijk om te kiezen voor twee functies namelijk:

Split element (A) of Split with gap (B). Split element zorgt ervoor dat het element gesplit wordt maar nog wel in connectie met elkaar staan. Split with gap maakt het mogelijk om op het moment van aanklikken dat er een vrije ruimte (speling) tussen de twee elementen aanwezig is. Dit is bijvoorbeeld handig als je prefab wanden met een speling wilt modelleren.


9_190124_114423.png#asset:3110De speling is vervolgens in de Option Bar aan te passen zoals je kunt zien in onderstaande afbeelding.

Gap

44. Dubbelklik op een Revit-Family

Ben je net lekker bezig, dubbelklik je op een Revit-Family… De complete Family wordt geopend terwijl je dat niet wilt. Dit is te wijzigen door aan de dubbelklik functionaliteit een andere actie mee te geven.

Om dit te wijzigen ga je naar File – Options – User Interface. Selecteer vervolgens ‘Customize…’ achter Double-click Options. En wijzig de voorkeur naar bijvoorbeeld: ‘Do Nothing’.

1

Kies je bijvoorbeeld voor: ‘Edit Type’ in plaats van Edit Family, dan pas je alleen het type aan van de geselecteerde Family. Dit heeft mijn voorkeur.

45. Schedules kopiëren naar een project

Soms kan het zich voordoen dat je een Schedule wilt kopiëren van een Revit-project naar een ander Revit-project.

Hoe je dit precies doet gaat als volgt:
1. Selecteer een Schedule in de project.
2. Gebruik de sneltoets CTRL + C.
3. Ga naar het nieuwe project.
4. Klik in de Project Browser op Schedules/Quantities en klik vervolgens op CTRL + V, zie de afbeelding hieronder.

Schermafbeelding 2019 01 24 Om 13 23 12

Je kunt ook meerdere Schedules tegelijk kopiëren, daarvoor moet je meerdere Schedules tegelijk selecteren.

46. Ingestelde kleuren in Revit

Revit biedt je de mogelijkheid om standaard instellingen te wijzigen. Bijvoorbeeld het wijzigen van de achtergrond, selectie of pre-selectie van elementen, of wanneer er een waarschuwing gemeld wordt op basis van een element.
1. Background: achtergrond Revit-omgeving.
2. Selection: selecteer je een element, dan wordt deze kleur weergegeven. Daarnaast is het mogelijk deze kleur semi-transparant te maken.
3. Pre-selection: wanneer je met je muis over een element zweeft wordt deze kleur toegepast. Persoonlijk vind ik donkerblauw voor een pre-selectie een lastige kleur. Dit omdat het niet afsteekt ten opzichte van bijvoorbeeld de elementen die niet worden geselecteerd. Deze contouren van niet geselecteerde elementen zijn namelijk vaak zwart. Hierdoor valt de pre-selectie minder goed op.

25

Via Options van Revit ga je naar Graphics. Bij Colors is het mogelijk om deze instellingen te wijzigen. De standaard instellingen zijn vaak al prima. Echter vind ik het persoonlijk prettig wanneer je installaties uitwerkt, je de achtergrond van de Revit-omgeving wijzigt naar zwart of donkergrijs. Hierdoor krijgen je ogen meer rust en kijk je niet zo naar een vel wit scherm.

Semi-transparent is bij het selecteren van elementen handig omdat bijvoorbeeld bij het selecteren van een deur je ook ziet wat zich achter de deur bevindt.

Het is een wat standaard ‘’weetje’, maar door bovenstaande omschrijving hoop ik dat ik je wat meer inzicht hebt kunnen bieden waarom je kleuren juist wilt aanpassen.

26

option colors

47. Depth Clipping

Via de View Template of via de Properties van de view is het mogelijk om de diepte en afsnijding van de View aan te passen.

11

Door te klikken op de button achter Far Clipping verschijnt het volgende venster. In dit venster kun je kiezen tussen een van de drie instellingen zoals in onderstaande afbeelding te zien is.

Schermafbeelding 2019 01 24 Om 13 15 32

far clipping venster

Door een van de Far Clipping-methodes te kiezen is het mogelijk om een van de onderstaande weergaves te realiseren. De verschillen zijn aangeduid met de rode pijltjes.

10

Schedules/Quantities

48. Depth cueing

Om wat dieper in te gaan op het verbeteren van de weergaves is de Depth Cueing een veel vergeten tool die een aanzicht of doorsnede veel meer diepte meegeeft.

In de onderstaande afbeelding is te zien dat de weergave van de aanbouw links van de woning lichter worden weergegeven dan de voorgevel van de woning.

13

View Template – Depth Cueing

De functie is terug te vinden via de View Template.

15

Zodra je klikt op de button opent zich het volgende venster. Door de Fade Start/End Location te wijzigen geef je het 2D-aanzicht diepte. De Fade Limit biedt je de mogelijkheid om de intensiteit te wijzigen.

Schermafbeelding 2019 01 24 Om 13 17 11

Graphic Display Options

49. Tag materialen op basis van je Revit materialen-bibliotheek

Wil je in een aanzicht de materialen taggen op basis van het materiaal dat is toegekend in Revit? Dan kun je gebruik maken van de Revit Annotation Information.

Heb je een gestructureerde Revit bibliotheek met de juiste materialisatie, dan kun je informatie toevoegen aan deze materialen en ze vervolgens in een aanzicht taggen. Deze methode maakt het mogelijk om op materiaal-niveau te taggen in plaats van element-niveau. In mijn gedachten zie ik je deze zin lezen en denken: ‘’huw?’’. Laat het mij je uitleggen.

Neem als voorbeeld een Wall. Aan deze wand zit de materialisatie: Metselwerk, deze informatie is terug te vinden via Edit Type – Structure – Edit… - Material.

16

Edit Assembly

Volg de volgende stappen:

1. Klik op de kleine puntjes om het materiaal aan te passen. Aan het geselecteerde materiaal kan vervolgens een Mark gekoppeld worden. Dit kan bijvoorbeeld een standaard code of afkorting zijn die je intern hanteert. In mijn geval kies ik voor de afkorting: MW_O (Metselwerk Oranje).

17

Material Browser

2. Vervolgens klik je op OK en sluit je de vensters. Je hebt nu informatie toegevoegd in de Mark op materiaal-niveau.
3. Zorg ervoor dat je een Revit Family hebt ingeladen die de parameter Mark weergeeft in onderstaande afbeelding laat ik je kort zien hoe je dit moet doen. Heb je meer interesse in het maken van Revit Families, check dan onze website.

19

Mark

4. Open een aanzicht en ga via de RIbbon naar Annotate – Tag – Material Tag.

18

5. Plaats de Tags zoals in onderstaande afbeelding.

20

Material Tag

Op deze manier kun je op het elementen niveau de parameter Mark gebruiken voor andere doeleinden. En de Mark die betrekking heeft op het materiaal gebruiken om de materialisatie te benadrukken.

50. Attachment of overlay met gelinkte modellen

Het kan voorkomen dat je een bestand linkt in een ander bestand, maar dat deze eerste ook al Links bevat. We noemen deze links in een link ‘Nested models’. Het is afhankelijk van de instellingen van de Link of de Nested models zichtbaar zijn in het uiteindelijke bestand. De Link kan via de Manage Links worden ingesteld op twee manieren, in de kolom Reference Type:
- Overlay: de Nested models worden niet meegenomen wanneer het bestand in een ander model wordt ingeladen.
- Attachment: de Nested models worden wel meegenomen wanneer het bestand in een ander model wordt ingeladen.

Via de Ribbon Manage – Manage Project – Manage Links is het mogelijk om dit in te stellen voor links die ingeladen worden.

24

Schematisch zit dit er als volgt uit:

22

Overlay/Attachment

Voorbeeld 1: project A wordt gelinkt in Project B, waarbij Project A als Overlay wordt ingesteld. Wanneer vervolgens Project B in Project C wordt ingeladen, is Project A niet meer zichtbaar.

Voorbeeld 2: wanneer Project A in Project B wordt gelinkt met de instelling Attachment, is Project A ook zichtbaar als Project B wordt ingeladen in Project C.

Vanuit een Revit-project ziet dit er als volgt uit:

23

Deze functionaliteit (attachment) is dan juist een handige mogelijkheid om twee modellen (bouwkundig en een situatie-omgeving) in een constructie of installatie-model te linken.

Bonus – Opmerkingen op een tekening terugvinden

Laatst kregen we de vraag of het ook mogelijk is om een opmerking te plaatsen op een plattegrond, detail of doorsnede.

Het vergt even wat uitzoekwerk, maar het is mogelijk. Het werkt als volgt:
1. Je download de Revit-Family: 00_Opmerkingen.
2. Je importeert de Revit-Family in je Revit-project.
3. Klik op het ‘+’ bij Families in de Project Browser en ga naar de Revit Category: Annotation Symbol. Hier is de Revit-Family terug te vinden. Zie de afbeelding hieronder.

Schermafbeelding 2019 01 24 Om 13 25 10

Revit Families

4. Selecteer de Family en sleep deze op een plattegrond, detail of doorsnede. Of ga naar Annotate – Symbol – Symbol.

De Revit Family bestaat uit Instance parameters die je moet invullen.

4

Revit Family – Instance Parameters

In de volgende afbeelding zie je de Revit-Family zoals is ingesteld volgens de Instance Parameters van de vorige afbeelding.

5

Revit Family – Instance Parameters

Opmerking: Hierin vul je de algemene opmerking in. Dit kan bijvoorbeeld zijn: Wandaansluiting met kozijn.
Opmerking verwerkt: Hiermee geef je aan of de opmerking verwerkt is. De opmerking wordt ook in het groen weergegeven. Om zo aan te tonen dat de opmerking is verwerkt.
Uitgebreide opmerking: Hierin verwerk je de uitgebreide opmerking die aansluit op de algemene opmerking.
Rood: Door dit selectievakje te selecteren wordt de opmerking in plaats van een zwart lettertype weergegeven in een rode variant.
Nummer opmerking: Dit is een algemeen nummer dat je kunt meegeven. Tip: zorg ervoor dat de algemene opmerking overeenkomt met het nummer. Hierdoor behoud je structuur in de nummering en de bijbehorende opmerking.
Initialen acteur opmerking: De persoon die de opmerking heeft geplaatst kan hierin zijn initialen verwerken. Zo is een opmerking altijd terug te herleiden.

Maar nu… de kers op de taart. Als je overal opmerkingen hebt geplaatst, kost het je veel tijd om alle opmerkingen terug te vinden. Dit is op te lossen op een hele simpele manier.
1. Ga naar de Project Browser en klik met de rechtermuisknop op de Schedules/Quantities.
2. Selecteer: New Note Block…

6

Note Block

3. Selecteer de Revit Family: 00_Opmerkingen.
4. Voeg de Instance Parameters toe die je graag wilt terug zien in een Schedule.
5. Er ontstaat nu een lijst van alle opmerkingen die geplaatst zijn.
6. Ga vervolgens in een van de regels staan uit de Schedule.
7. Klik vervolgens op Highlight in Model, nu ga je rechtstreeks naar de locatie toe waar de opmerking geplaatst is.

7

Highligt in Model

Op deze manier kun je altijd je opmerkingen terugvinden.
Extra tip: voeg een leader toe om een extra aanduiding te maken.
8. selecteer de Revit-Family
9. Ga in de Ribbon naar Modify | Generic Annotations – Leader – Add en plaats de leader op de de gewenste positie.

8

Geschreven door:

Robbert Evers

Robbert Evers

BIM-Consultant/-Trainer