Building value

Blog

Column Bouwen in het Oosten - Een 3D-meting om te controleren

Publicatie: Bouwen in het Oosten, oktober 2018

Mijn naam is Jasper Voortman, projectleider 3D-laserscannen bij BIM4ALL. Graag vertel ik u meer over de toegevoegde waarde van het 3D-laserscannen bij nieuwbouwprojecten en waarom dit wordt toegepast.

Renovatieprojecten

Vaak wordt gedacht dat een 3D-laserscan alleen gebruikt kan worden bij renovatieprojecten. In dat geval wordt een bestaand gebouw digitaal ingemeten. Door middel van miljoenen puntjes die de scanner uitzendt, wordt er een ‘puntenwolk’ (Pointcloud) gemaakt. Deze puntenwolk wordt omgezet tot een 3D BIM-model die de basis vormt voor alle disciplines die aan de renovatie meewerken.

Reverse Measurement

Heeft u wel eens gedacht: “Is dat alles wat er met zo een 3D-scanner gedaan kan worden?” Tegenwoordig maken we steeds meer gebruik van onze laserscanners bij het toepassen van ‘reverse measurement’, het tijdens de bouw controleren van een gebouw of object. Dit kan voor diverse doeleinden worden gebruikt. Denk hierbij aan cruciale momenten in de realisatiefase.

Controlemoment

Staan bijvoorbeeld kolommen, wanden en/of vloeren zoals in het 3D BIM-model is opgenomen? Kan ik verder met de realisatie of moeten er aanpassingen worden doorgevoerd omdat afwijkingen zijn geconstateerd ten opzichte van het ontwerp? Zomaar een paar vragen die beantwoord kunnen worden door tijdens de realisatiefase een 3D-laserscan van het object uit te voeren.

Meten om te controleren

Wat je hier dus doet is tijdens of achteraf meten of op de bouwplaats ook gedaan is, wat er in het BIM-model is beoogd. Zo meet je nauwkeurig of er verschillen zijn ontstaan, kun je deze opsporen en kan tijdig naar een oplossing gekeken worden. Wanneer een aannemer bijvoorbeeld het vermoeden heeft dat iets niet klopt en hier zeker van wil zijn, worden wij ingeschakeld. Door middel van een 3D-laserscan kunnen wij dan controleren of bijvoorbeeld kolommen zijn geplaatst zoals vooraf is beoogd.

Kort samengevat

Dit type 3D-laserscan verschilt in feite niet van andere 3D-laserscans. Het meten duurt net zo lang en de nauwkeurigheid van de scans zijn onveranderd. Alleen het doel van de 3D-laserscan is feitelijk anders.

Meer informatie?

Recentelijk hebben wij voor meerdere opdrachtgevers met soortgelijke vragen 3D-laserscans uitgevoerd om deze vragen snel en betrouwbaar te kunnen beantwoorden. Heeft u dergelijke vragen voor uw BIM-project? Neem gerust contact met ons op via (0)548 - 37 67 97 of mail naar j.voortman@bim4all.com.

Geschreven door:

Jasper Voortman

Jasper Voortman