Building value

Blog

BIM & Extended Reality

Publicatie: Bouwen in het Oosten, september 2017.

De afgelopen tijd zijn de ontwikkelingen op het gebied van Extended Reality veel verder doorontwikkeld. Dit zorgt ervoor dat de toegankelijkheid en de toepassingsmogelijkheden voor de bouwsector ook steeds groter worden.

Mijn naam is Marco Damhuis, Business Unit Manager bij BIM4ALL B.V. en ik vertel u graag meer over de toegevoegde waarde van Extended Reality (ER). ER is de verzamelnaam voor Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR). 

Het verschil

Voor ik in ga op de steeds groter wordende meerwaarde, is het van belang de verschillen tussen de technologieën eerst helder te hebben. Met VR navigeer je door de virtuele wereld, vaak door gebruik van een VR-bril. Hierbij is alles wat je ziet virtueel en dus (nog) niet echt. Bij AR wordt er een digitale laag toegevoegd aan de fysieke wereld. MR voegt vervolgens VR en AR samen en hierdoor wordt interactie in de virtuele wereld mogelijk gemaakt. 

De meerwaarde

Maar wat is nou de meerwaarde van deze technologie? Ik kan u garanderen dat het meer is dan alleen een leuke tool! De toepassingen zijn eindeloos en zullen in de komende jaren nog verder worden uitgebreid. De belangrijkste meerwaarde is het toevoegen van beleving. In de bouwsector, maar ook in andere sectoren. Met slimme toepassingen zoals AR kunt u thuis, op de bank, bijvoorbeeld uw nieuwe meubel al virtueel in uw woonkamer plaatsen. Zo kunt u direct bekijken of het goed past, zonder dat u hiervoor een winkel hoeft te bezoeken. 

De woningmarkt 

Ook de woningmarkt heeft veel baad bij de toepassingen van VR, AR en MR, zowel voor ontwikkelaars, aannemers, makelaars en kopers. Bijvoorbeeld wanneer u een nieuwbouwwoning gaat verkopen: u kunt met de potentiële kopers virtueel door de woning lopen om te adviseren in opties en mogelijkheden, nog voordat er een steen gelegd is. Zo ziet uw klant direct het resultaat. Op deze manier wordt urenlang overleg voorkomen en kunnen er goed doordachte keuzes worden gemaakt. 

Aanbestedingen

Ook wanneer u deelneemt aan een aanbesteding, kan ER van grote meerwaarde zijn. Met een virtuele tour door het gebouw, laat u de opdrachtgever precies zien wat uw plannen zijn en wat het eindresultaat zal worden. Door deze beleving, geeft u extra kracht aan uw verhaal. Dit geeft u een grotere kans om de aanbesteding te winnen. 

Op de bouwplaats 

De innovatie zal uiteindelijk ook doorgevoerd worden op de bouwplaats. Dit zorgt ervoor dat het gehele bouwproces wordt geoptimaliseerd, de kans op fouten nog kleiner wordt, kosten worden verlaagd en de kwaliteit wordt verhoogd. 

Het zal nog even duren voor ER een gemeenschappelijk goed zal worden, in verband met de nog relatief lange ontwikkeltermijn. Maar we kunnen niet meer ontkennen dat vroeg of laat iedereen er mee in aanmerking zal komen. 

Meer weten? Bel +31 (0)548 -37 67 97, mail naar info@bim4all.com of maak een afspraak. Wij vertellen u er graag meer over.

Geschreven door:

Marco Damhuis

Marco Damhuis