Building value

Blog

Digitaal inmeten voorkomt foutieve maatvoering

Dagelijks worden onze 3D-laserscanners ingezet om gebouwen en objecten digitaal in te meten. Dit doen wij voor opdrachtgevers in het binnen- en buitenland. Met onze scanners maken wij eenmalig een meting, waarmee wij vervolgens nauwkeurige 2D-tekeningen of een 3D-model creëren van de huidige situatie. Dit wordt de ‘as-built’ situatie genoemd.

Bim4 All Digitaal Inmeten 1

Een van onze 3D-laserscanners die wij gebruiken voor het digitaal inmeten van objecten.

De basis voor elk project

Een 3D-model moet in een keer goed opgezet worden. Daarom is het van belang dat u vooraf eerst goed nadenkt over wat u uiteindelijke met het 3D-model wilt doen. Bepaal dus uw ambities. Doet u dit niet, dan loopt u de kans dat u het 3D-model moet aanpassen. Dit zorgt voor vertraging en re-engineering en dat wilt u natuurlijk niet. Het is daarom van belang om afwijkingen in de maatvoering te voorkomen, daarom worden van bestaande objecten eerst een digitale inmeting gemaakt. Zo voorkomt u dat u tijdens de bouw voor verrassingen komt te staan, doordat de maat niet is ingemeten of niet nauwkeurig genoeg is ingemeten.  

Puntenwolk

Om een digitale inmeting te doen worden er meerdere scans gemaakt. Die worden met intelligente software aan elkaar gekoppeld. Het resultaat is een tot op 2 millimeter nauwkeurige puntenwolk van de huidige situatie van het vastgoed. Deze puntenwolk (ook wel pointcloud genoemd) wordt gebruikt als basis voor het opzetten van het ‘as-built’ 3D-model. Dit 'as-built' model kan uiteindelijk gebruikt worden voor het uitwerken van het ontwerp, realisatie en beheer & onderhoud.

Bim4 All Perikshaaf Scan
Wie scant modelleert

De reden dat wij zelf de digitale inmeting uitvoeren is, omdat wij vanuit ervaring weten dat degene die scant een gevoel krijgt bij de indeling en de omvang van het gebouw. Daarnaast vallen er altijd details op, die later weer van pas komen bij de uitwerking. Zo weten wij wat we uiteindelijk aan data nodig hebben om een goed ‘as-built’ 3D-model op te leveren. Dit helpt ons om slimmer, beter en efficiënter de digitale inmeting uit te voeren. Zo doen wij een kosten efficiënte inmeting die er uiteindelijk in resulteert dat wij een beter ‘as-built’ 3D-model kunnen opleveren. 

Fysieke opnames

Wij maken alleen fysieke opnames. Dat betekent dat wij alleen dat kunnen inmeten, wat wij zelf met het blote oog ook kunnen waarnemen. Wij zien dus niet wat er bijvoorbeeld boven een plafond aanwezig is. Daarom moeten we van tevoren goed nadenken over welke informatie de klant uiteindelijk nodig heeft. Dit doen wij door met de klant in gesprek te gaan, om zo de verwachtingen van de klant vooraf vast te leggen. 

De meting kan ook in meerdere fasen worden uitgevoerd. Dit doen wij bijvoorbeeld wanneer we wel willen starten met het opzetten van een nauwkeurig 3D-model, maar dat er later nog sloopwerkzaamheden plaatsvinden. We doen dan een meting voor en na de sloopwerkzaamheden. Zo worden onderdelen, zoals vloerdiktes, wanddiktes en kolommen die voor de sloop niet zichtbaar waren alsnog ingemeten en verwerkt in het 'as-built' 3D-model. 

Voor meerdere doeleinden

Het maken van een digitale inmeting biedt meerwaarde voor allerlei soorten doeleinden. Dit zijn onder andere: monumenten, kloosters, kerken, kastelen, culturele bezoekerscentra, archeologie, cultureel erfgoed, installaties, nulmeting, retail en winkelbouw, herbestemming, industrie (plant), petrochemie, chemieplants, chemische industrie, piping, brownfields, fabriekshallen, food industrie, procesindustrie, botenbouw, reverse engineering, civiele techiniek, kunstwerken, enz. 

Demonstratie video

Wilt u zien hoe het digitaal inmeten en het uitwerken tot 'as-built' 3D-model in zijn werk gaat? Bekijk dan onze demonstratievideo.

Meer weten over de mogelijkheden van het digitaal inmeten of wilt u een gratis demonstratie? Ik kom graag een keer langs en neem dan kosteloos een scanner voor u mee. 

Geschreven door:

Joey Weusink

Joey Weusink

Teamleider