Building value

Blog

Hoe te exporteren naar IFC

Volgens de BIM Basis ILS communiceren wij door middel van de open standaard genaamd IFC. IFC is een 3D-geometrisch model dat data bevat. Deze geometrie en data kan vervolgens op verschillende manieren worden ingezet. Een IFC-model wordt geproduceerd vanuit verschillende modelleer-software. Het maakt dus niet uit of een architect met ArchiCAD werkt en de installateur met Revit. Je kunt namelijk meerdere IFC-modellen samenvoegen tot één coördinatie-model.

Een BIM-Coördinator beheert vaak het coördinatie-model en voert de controles uit op basis van de IFC-modellen. Hoe de exports gerealiseerd zijn door de modelleurs heeft effect op of de BIM-Coördinator zijn taken correct kan uitvoeren.

Een veel gehoorde vraag is dan ook: ‘’Op welke manier exporteer ik vanuit Revit naar een IFC?”

Om je hiermee op weg te helpen delen wij onze exportinstellingen, zodat jij ook correcte IFC-modellen kunt aanleveren aan je BIM-Coördinator.

Stap 1:
Zorg ervoor dat je geen gebruik maakt van de standaard IFC-addin van Autodesk. Installeer altijd de meest recente IFC-Exporter via de Autodesk App Store.

De standaard export van Revit is te herkennen aan de onderstaande afbeelding. Let op: deze instellingen gebruik je dus niet.

New AssetFile

Stap 2:
Ga vervolgens via de ‘R’ (verouderde versies van Revit) of via File (Revit 2019) en selecteer Export – IFC.

Schermafbeelding 2018 06 18 Om 15 06 41

Stap 3:
Klik op de knop Modify Setup …
Ik snap de verleiding dat je direct de juiste locatie wilt bepalen via Browse… Bij bepaalde versies van de IFC-Exporter zitten er ‘bugs’ in de add-in waardoor de locatie gereset wordt nadat je de Modify Setup… hebt ingesteld.

General

Stap 4:
Neem de instellingen over zoals in de onderstaande afbeelding. Zorg er wel voor dat je bij Phase to export de juiste fase selecteert.

Stap 5:

Zet de Space boundaries altijd op 2nd.

Stap 6:

De Project Origin staat altijd standaard op Current shared coordinates. Dat is in principe prima.

Stap 7:

Vink niet de Split Walls, Columns, Duct by level aan.

Stap 8:
File Header Information…
en de Project Address… zijn in te vullen volgens het aangeleverde BIM-protocol indien dit vereist is.

2
Additional Content

Stap 9:
Vink hier alleen de Export 2D plan view elements aan.

Hierdoor worden bijvoorbeeld de draairichtingen (2D) bij de deuren weergegeven.

Alle andere vinkjes laat je achterwege. Het exporteren van gelinkte modellen (Export linked files as separate IFC’s) zorgt alleen maar voor langere export-tijden en Export only visible in view is een risico omdat je niet altijd zeker weet of er niet iets per ongeluk verborgen is, door bijvoorbeeld de view-template. Ga dus heel bewust om met deze mogelijkheden.

3
Property Sets

Stap 10:
Vink Export Revit property sets, Export IFC common property sets, Export base quantities aan, zie onderstaande afbeelding.

Stap 11:
Vink niet het selectievakje van Export schedules as property sets aan. Want hierdoor worden alle schedules van Revit geëxporteerd naar IFC. Waardoor het exporteren langer duurt en tevens geen meerwaarde biedt voor de andere partijen of coördinatoren.

4

Stap 12:
Indien de BIM-Coördinator belang heeft bij de Classification Settings…, vraag dan naar de gegevens die ingevuld dienen te worden.

Een alternatief is de onderstaande afbeelding te hanteren, afhankelijk van de lijst die gebruikt wordt.

5
Level of Detail

Stap 13:
Zet de Level of detail for some element geometry altijd op High. Nu wordt bijvoorbeeld een ronde dakgoot niet geëxporteerd als een zwaluwprofiel maar als een ronde goot.

Schermafbeelding 2018 06 18 Om 13 27 17
Advanced

Stap 14:
Vink de Store the IFC GUID in an element parameter after export aan.

13

Hierdoor krijgen elementen een uniek nummer en is het technisch makkelijker voor de geavanceerde BIM-Coördinatoren om zijn of haar taken uit te voeren.

Schermafbeelding 2018 06 18 Om 14 57 21

Nu je alle tabbladen hebt behandeld, klik je op OK. En ga je terug in het eerste venster van de IFC-Exporter. Selecteer nu via Browse… de juiste locatie en klik op Export.

Check je IFC-model door een gratis IFC-viewer te installeren en open het IFC-model. Bekijk de resultaten en kijk of alles goed geëxporteerd is.

Voor de geavanceerde IFC-exporteurs

De setup die hierboven is opgesteld kun je opslaan. Door het op te slaan hoef je (bijna) niet meer alle instellingen langs te gaan.

Om dit te doen klik je op de knop die hieronder is afgebeeld, de setup wordt opgeslagen op basis van de instellingen.

9

Selecteer dan Save selected Setup…. De setup is nu op te slaan op je eigen computer.

10

Zoals ik al aangaf worden bijna alle instellingen overgenomen. Mijn ervaring is dat de onder het tabblad Advanced, het selectievakje van de IFC GUID niet mee geselecteerd is. Dit is mogelijk een bug. Dus controleer altijd je instellingen voor de zekerheid.

Nu is het mogelijk om de Current selected setup te selecteren op de opgeslagen setup. Maar nogmaals: controleer altijd even de instellingen.

11

Dit zijn de voorkeursinstellingen die BIM4ALL intern en extern hanteert. Een BIM-Coördinator levert bij een BIM-project altijd een BIM-protocol aan, ook hierin kunnen bepaalde voorkeursinstellingen zijn opgenomen die hij of zij hanteert. Neem dan deze instellingen over.

Geschreven door:

Robbert Evers

Robbert Evers

BIM-Consultant/-Trainer