Building value

Blog

Installatietechniek en BIM

Publicatie: Bouwen in het Oosten, december 2017

De werkmethodiek BIM, wordt in de installatietechniek inmiddels ook snel aangenomen en toegepast. De vraag naar installatietechnische BIM-modellen is dan ook groot, net zoals het gebrek aan kundige professionals.

Mijn naam is Tim ter Haar, ik ben BIM-Modelleur bij BIM4ALL B.V. en werk veel aan de installatietechnische 3D BIM-modellen. Omdat de vraag naar kennis op het gebied van installatietechniek blijft groeien, vertel ik u in deze column graag meer over de ontwikkeling van BIM in de installatietechniek. 

Bouwkunde of installatietechniek 

Er wordt tegenwoordig geen groot bouwproject meer uitgewerkt zonder de toepassing van BIM. Maar om een succesvol BIM-model te ontwikkelen, moeten alle betrokken partijen werken met dezelfde software, op basis van dezelfde standaarden. En hierin valt nog veel te winnen, omdat nog niet alle betrokkenen in staat zijn om een volledig BIM-model af te leveren. Dit komt mede door het grote tekort aan installatietechnische professionals met kennis van BIM. Een van de oorzaken hiervan is dat er momenteel bijna geen HBO-opleidingen zijn op het gebied van installatietechniek. Veel hogescholen bieden dit alleen nog aan als onderdeel van een bouwkundige opleiding. En dit is voor het ontwikkelen van de specialistische kennis, veel te weinig. 

De installatiesector en BIM 

Voorheen liep de bouwsector ruimschoots voor op het gebied van BIM. Maar de installatiesector maakt een snelle inhaalslag. De beschikbare informatie voor het maken van de installatiemodellen, kan uit het (bouwkundig) BIM-model worden gehaald en vice versa. Daarnaast zijn er diverse BIM-bibliotheken beschikbaar, met daarin de benodigde gestandaardiseerde objecten. Hiervoor is onder andere de MEPcontent een goed voorbeeld. Doordat er veel uniforme en betrouwbare BIM-software beschikbaar is, wordt het uitwerken van installaties in BIM, alleen maar beter. En adopteert de branche deze nieuwe werkwijze zeer snel. Zo wordt de opgelopen achterstand, razend snel ingehaald. 

Beroepskeuze 

Daar waar voorheen gekozen werd voor bouwkunde, is het verstandig om nu ook een serieuze afweging te maken met de installatietechniek. De sector ontwikkelt zich snel en de kansen op werkgebied liggen voor het oprapen. Daarom is het een goed idee om als (installatie)tekenaar, je juist nu om te laten scholen naar BIM-engineer, om zo mee te kunnen blijven doen met de ontwikkelingen. Bijvoorbeeld door een Revit MEP basistraining. 

BIM4ALL en installatietechniek 

Zie jij deze ontwikkeling als een nieuwe kans? Dan zoeken wij jou! Door de groeiende vraag naar installatietechnische professionals en hun kennis bij onze projecten, zijn wij per direct op zoek naar nieuwe collega's. Bekijk al onze vacatures op www.bim4all.work 

Niet op zoek naar een nieuwe uitdaging, maar wil je gewoon meer weten over BIM en installatietechniek? Neem contact met mij op via +31 (0)548 - 37 67 97 of mail mij via t.terhaar@bim4all.com. 

Geschreven door:

Tim ter Haar

Tim ter Haar