Building value

Blog

Kies de juiste workflow

Het hanteren van de juiste workflow is belangrijk voor een efficiënt proces. In de wereld van BIM is dat soms best lastig want je wilt snel, slim en goed modelleren. Maar juist doordat je snel modelleert bestaat er een kans op fouten maar ook op foute beslissingen die effect hebben op jouw workflow.

Met workflow bedoelen we een manier van werken die je constant kunt herhalen en waarvan de volgorde logisch is. In de volgende voorbeelden neem ik je kort mee in de verhalen die ik om mij heen zie en hoor. Ik hoop voor je dat je ze herkent maar niet erkent. 

Voorbeeld 1: 
De aannemer ontvangt een AutoCAD tekening van de architect die hij moet overtekenen. 

Wat gebeurt er in de praktijk?
Het originele AutoCAD-bestand (AutoCAD versie 1) wordt vaak apart opgeslagen. De laag (layers) waar de modelleur geen behoefte aan heeft worden verwijderd. Er ontstaat dus een tweede versie. 

Wat gebeurt er in de achtergrond?
De architect heeft per ongeluk in alle haast een wand in een laag getekend. Laat dit nu net de laag zijn die de aannemer heeft verwijderd… weg informatie. En zo vergeet de aannemer een wand te modelleren

Workflow

In Revit is het vervolgens mogelijk om de weergave van de AutoCAD-tekening te wijzigen. Je behoudt het bron-bestand en werkt ondertussen rustig verder.

Voorbeeld 2:
Een BIM-Coördinator ontvangt de IFC-modellen van alle betrokken partijen. Hij komt vervolgens elementen tegen die niet in het IFC-model behoren. 

Wat gebeurt er in de praktijk?
De BIM-Coördinator verwijdert vanuit de coördinatie software de elementen. Zodat het probleem tijdelijk is opgelost.

Remove From Model

Wat gebeurt er in de achtergrond?
Het probleem is tijdelijk opgelost maar zodra een nieuwe export wordt gemaakt naar IFC zal het verwijderde element weer terug te vinden zijn in de update van het IFC-model. 

Voorbeeld 3:
Een tijdje geleden zag ik een video van iemand die vertelde dat je een IFC-model zou moeten zien als een soort pdf. Een pdf kun je namelijk niet veranderen en bij een IFC-model kan je dat ook niet. 

Wil je wijzigingen maken in een pdf-bestand, dan ga je naar het Word-bestand en produceer je een nieuwe pdf. Je gaat dus terug naar je ‘bronbestand’.

Workflow 2 Word Pdf

Dat geldt dus ook voor een IFC-model. Je gaat terug naar het bronbestand dus bijvoorbeeld Revit. 

Workflow 3 Revit Ifc

Onder de video werd gereageerd door iemand met: ‘Uit welke tijd komt deze man? Je kunt wel IFC-modellen  of pdf-bestanden aanpassen!’.

Natuurlijk had deze persoon gelijk, alles kan… maar is dat de workflow? Nee. Je gaat eerst naar je bronbestand en daarin maak je de gewenste wijzigingen. Je kiest dan voor de juiste workflow.

Zorg er dus altijd voor dat je geen truckjes uithaalt om het gewenste resultaat te behalen. Maar bedenk de oplossing om het probleem aan te pakken volgens de juiste workflow.

De workflow moet dus voldoen aan een aantal punten: - U en een ander moeten de handelingen systematisch en makkelijk kunnen herhalen. - De uitvoering dient in een logische volgorde uitgevoerd te worden. - Haal geen truckjes uit om het gewenste resultaat te behalen maar ga terug naar uw bronbestand of neem contact op met de softwareleverancier. 

Toch nog problemen of vragen rondom BIM? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag.

Geschreven door:

Robbert Evers

Robbert Evers

BIM-Consultant/-Trainer