Building value

Blog

Minder MB in een IFC

U kent het vast wel, IFC-modellen van 500 mb. Een ander voorbeeld: uw interne of externe harde schijf is vol omdat u IFC-modellen opslaat. Of coördinatiemodellen die enorm groot worden doordat de IFC-modellen zo groot zijn.

Om deze frustraties en problemen te voorkomen is er een handige tool ontwikkeld, namelijk de IFC-Optimizer.

De IFC-Optimizer zorgt ervoor dat de data in de IFC-modellen geoptimaliseerd worden. Zonder dat dit effect heeft op de informatie en de geometrie van de modellen. Dubbele informatie wordt verwijderd zonder dat u ook maar iets verliest. Het versnelt dus uw proces en de grootte van de IFC-modellen blijft gering.

Mijn collega’s en ik zijn dan ook enorm fan van de IFC-Optimizer. Wij hebben zelfs een kleine competitie binnen ons bedrijf om te kijken wie het meest optimaliseert.

Het is heel simpel: je installeert de IFC-Optimizer en selecteert het IFC-model dat je wilt optimaliseren. Vervolgens klik je op Optimize… Als optie kun je nog een geziped geoptimaliseerd bestand creëren.

Ifc Optimize 2

Het resultaat is een venster met de optimalisatie-slag die gemaakt is. In onderstaand voorbeeld is het IFC-model geoptimaliseerd van 573.5 mb naar 142.8 mb. Wat gelijkstaat aan een optimalisatie van 75%.

Ifc Optimize Wit

Met de IFC-Optimizer verkort u dus de laadtijden en versnelt u het proces. En het leukste van alles is dat het gratis is!

Ga voor meer informatie naar de volgende link en installeer de IFC-Optimizer.

Ps: wilt u ook dat uw collega’s het ook gaan gebruiken? Maak een lijst, hang de lijst op een plek waar iedereen het ziet en houdt de scores bij! De beste optimalisatie wint.

Geschreven door:

Robbert Evers

Robbert Evers

BIM-Consultant/-Trainer