Building value

Blog

Wat zijn de voordelen van 3D-Laserscannen

Tegenwoordig is er veel bestaande bouw beschikbaar. Het zijn vaak gebouwen waar geen 3D-model van beschikbaar is of dat u tekeningen ontvangt die niet meer up to date zijn gebracht op basis van de huidige situatie.

Bij het gebruik van 2D-tekeningen loopt u het risico dat u vanaf de start tot aan het eind van de bouw onvoorziene situaties kunt tegenkomen. Deze onvoorziene situaties kosten vaak veel tijd en geld. Vanaf signalering tot aan het bieden van een oplossing gaat er al veel tijd verloren, nog los van het uitvoeren van de oplossing, dat het 3D-laserscannen loont!

3D-laserscannen is een techniek die wij al jaren toepassen om bestaande gebouwen of objecten in kaart te brengen. Hierdoor beschikken wij altijd van de meest recentelijke situatie van een project. De laserscan wordt tot op 2mm nauwkeurig uitgevoerd.

3D-laserscannen (ook wel digitaal inmeten genoemd) gebeurt door een 3D-laserscanner. Deze scanner wordt in een ruimte gezet en plaatst puntjes tegen alles wat de lasers tegenkomen. Ofwel alles wat wij mensen met het blote oog ook kunnen zien. Al deze puntjes samen wordt een Pointcloud genoemd, in het Nederlands vertaald: een puntenwolk.

1

Door deze puntjes ontstaat er een ‘vorm’. Deze vorm wordt vervolgens overgenomen in de 3D-modeleersoftware door de BIM-Modelleur. In de afbeelding hieronder ziet u hoe gedetailleerd wij modelleren op basis van een 3D-laserscan.

2

Tijdens het inscannen maakt de 3D-laserscanner ook direct 360⁰ foto’s. Zo kan de modelleur naast het gebruik van een Pointcloud in de modelleer-software de Pointcloud ook openen in de Pointcloud-viewer ReCap (een product van Autodesk). Hieronder ziet u een afbeelding die rechtstreeks vanuit ReCap zichtbaar is gemaakt.

De 360⁰ foto’s in combinatie met de Pointcloud in Revit zorgt ervoor dat de modelleur constant kan modelleren zonder 2D-tekeningen te moeten gebruiken of op locatie dient te zijn om te modelleren.

3 3

Daarnaast biedt ReCap ook de mogelijkheid om een volledig overzicht te krijgen van de Pointcloud.

4 4

Een ander voordeel is dat ook andere partijen profiteren van het 3D-laserscannen. Installateurs kunnen er namelijk vanuit gaan dat als de bouwkundige modelleurs gebruik maken van Pointclouds, de werkelijke situatie is gemodelleerd. Hierdoor kunnen installateurs installaties modelleren tussen bepaalde constructieve elementen.

In de afbeelding hieronder is te zien hoe de T-liggers zijn gemodelleerd op basis van een Pointcloud (rood/blauwe puntjes).

5

Maakt u geen gebruik van een Pointcloud, dan loopt u het risico op de volgende tijdrovende acties:

 1. Bouwplaats personeel signaleert de situatie.
 2. Situatie wordt gemeld en de werkzaamheden liggen tijdelijk stil.
 3. Oplossing dient bedacht te worden.
 4. Tekeningen moeten aangepast worden.
 5. 2D- of 3D-tekeningen moeten aangepast worden.
 6. Aanpassingen dienen gecontroleerd te worden met de andere tekeningen.
 7. Bouwplaats personeel start met het wijzigen van de installaties.

Een handmatige opname kost daarnaast ook enorm veel tijd. Bij een handmatige opname denken wij aan:

 1. Plattegronden printen.
 2. Opname doormiddel van foto’s.
 3. Opname doormiddel van het tekenen van plattegronden bij het project.
 4. Situatie inmeten met een rolmaat, vaak ook met een tweede persoon om te meten en te noteren.
 5. Krommingen, doorzakkingen of andere bouwtechnische problemen niet opnemen.
 6. Bepaalde opnames verkeert inschatten.
 7. Bij het vergeten of nogmaals moeten opnemen van een situatie dient u nogmaals tijd vrij te moeten maken om deze opname te plannen.

Links en rechts hoor je dat het 3D-laserscannen zich wel heeft bewezen, maar toch met deze blog willen wij nogmaals de essentie van 3D-laserscannen aanstippen.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden over 3D-laserscannen? Neem dan vrijblijvend contact op met Jasper Voortman. Wilt u zelf Pointclouds kunnen gebruiken tijdens het modelleren? Kijk dan eens tussen het trainingsaanbod van BIM4ALL.

Benieuwd naar hoe het 3D-laserscannen er ongeveer uitziet? Check dan deze video.

Geschreven door:

Robbert Evers

Robbert Evers

BIM-Consultant/-Trainer