Blog

Wat is een 3D-Laserscanner?

Enkele weken geleden hebben we bij BIM4ALL een nieuwe 3D-laserscanner in gebruik genomen; de Leica RTC360. Er zijn verschillende merken 3D-laserscanners op de markt met ook verschillende doeleinden; wij richten ons in onze blogs op onze eigen apparatuur.

Wij nemen je graag mee in de verschillende zaken rondom het 3D-laserscannen en gaan hier verschillende blogs over plaatsen. Als eerste blog vertellen wij wat een 3D-laserscanner nu eigenlijk is en maken we je bekend met de verschillende termen en mogelijkheden.

Laserscanner

Een 3D-laserscanner is een meetinstrument die objecten in 3D vastlegt in de vorm van een puntenwolk, ook wel pointcloud genoemd. De scanner doet dit door op hoge snelheid metingen uit te voeren van de omgeving. De verschillende resultaten van deze metingen (punten) vormen vervolgens de pointcloud. Doordat de scanner zeer nauwkeurig meet, ontstaat een volledig beeld van de omgeving en kunnen deze gegevens gebruikt worden voor diverse doeleinden.

De scanner legt simpelweg vast wat je met het blote oog ook kunt zien. Hij scant bijvoorbeeld niet door objecten of door water. Regen/sneeuw en/of stofvorming belemmeren de scankwaliteit, doordat de scanner deze ‘ruis’ meet en niet het gewenste oppervlak. In de volgende afbeelding kun je goed zien wat sneeuw met de scankwaliteit doet. Ik heb, om de sneeuw inzichtelijk te maken, de pointcloud op intensiteit ingesteld. Elk rood puntje wat in de lucht zweeft, is sneeuw.

Laserscanner 2

De scans kunnen in zwart-wit of in kleur worden uitgevoerd. Scans in kleur worden met behulp van 360° HDR-foto’s gemaakt. Per scanpositie kost dit slechts één minuut extra. In de volgende afbeelding zie je het verschil tussen een zwart-wit, kleurenscan en de HDR-foto.

Kleuren

De Leica RTC360 is op onderstaande afbeelding weergegeven. Deze scanner scant horizontaal 360° en verticaal 300°, hij kan de onderste 60° - zijn eigen opstelpunt - niet meten. Het is te vergelijken met de auto en de beelden van Google Streetview. Deze zet ook zijn eigen auto niet op de foto en dit deel van de foto is ook altijd vaag.

Laserscanner 3

Bron: Leica Geosystems Handleiding RTC360

Lasrscanner 4

Foto: onderzijde Google Steetview auto, bron: Google Maps

De scanner waar wij nu gebruik van maken is op dit moment de snelste op de markt, hij voert maar liefst 2 miljoen metingen per seconde uit. Hij verricht deze metingen met een minimale afstand van 0,5 m en een maximale afstand van 65 of 130 meter, afhankelijk van de gekozen scanresolutie. We kunnen kiezen tussen drie resoluties. Een resolutie betekent een bepaalde afstand tussen de meetpunten op een bepaalde afstand. Denk hierbij aan het aantal pixels van een foto. Hoe minder pixels, hoe minder gedetailleerd is de foto. Hoe meer pixels, hoe meer gedetailleerd de foto is. De scanresolutie werkt tevens met dit principe.

De binnenkant van de scanner laat zien welke handigheden zijn ingebouwd. In volgende blogs leggen wij je uit wat bijvoorbeeld een pointcloud is en hoe deze eruit ziet, waar je de scans voor kunt gebruiken en hoe onze scanspecialist te werk gaat.

Laserscanner 5

Bron: Leica Geosystems

Geschreven door:

Jasper Voortman

Jasper Voortman