Building value

Case

Oranje Nassau’s Oord Wageningen

Zinzia Zorggroep is gestart met het nieuwbouwtraject van het verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord. Uit de aanbesteding werd het consortium geselecteerd met Bouwgroep WAM&VanDuren, RTP en WSI. Namens onze opdrachtgever WAM&VanDuren hebben wij het 3D-modelleerwerk en de BIM-coördinatie voor het project uitgevoerd tijdens de engineeringsfase.

  • Projectjaar: 2018
  • Sector: Aannemers & bouwers
  • Soort dienst: BIM-coördinatie & BIM-modelleren

Zinzia ondersteunt oudere mensen met dementie en/of lichamelijke klachten en is gevestigd in vier locaties in Nederland, waaronder Oranje Nassau’s Oord te Wageningen. Het gebouw staat op het gelijknamige historische landgoed en is ontstaan doordat Koningin Emma in 1898 besloot een sanatorium te bouwen naast het toenmalige paleis. Sinds de jaren zeventig is het gebouw in gebruik als verpleeghuis. Het gebouw en de bijbehorende bijgebouwen voldoen qua inrichting en functionaliteit echter niet meer aan deze tijd. Daarom is er voor gekozen het monumentale pand te renoveren en in nieuwe zorgappartementen te voorzien door middel van nieuwbouw.

De wensen van de bewoners met dementie en de verzorgers zijn over de jaren heen veranderd. Het ontwerp van Mecanoo dat er nu ligt sluit daar perfect op aan. Vanwege het monumentale gebouw en de bijzondere omgeving van Oranje Nassau’s Oord is er zorgvuldig gezocht naar de verbinding tussen oud en nieuw.

Het huidige gebouw (en enkele bijgebouwen), waar cliënten met de ziekte dementie wonen, wordt gesloopt. Dit is het deel dat nodig aan vervanging toe is en geen monumentenstatus heeft. Hiervoor komt, in de vorm van een halve boog, een nieuw gebouw terug dat wordt verbonden met het bestaande boogvormige monumentale hoofdgebouw. Daarnaast komt er een zogenaamd satellietgebouw waar een deel van de bewoners zal komen te wonen.

Afbeelding1 Min
Afbeelding2 Min
Afbeelding3 Min
Afbeelding4 Min