Universiteits- bibliotheek UvA

Met de nieuwe Universiteitsbibliotheek van de UvA is Amsterdam een toonaangevend gebouw rijker. Wij zorgden in opdracht van BINX Smartility voor het inmeten van het huidige gebouw en de ontwikkeling van innovatieve 3D BIM-modellen die de basis vormden voor de volledige nieuwbouw en renovatie.

24 november 2021

Uniek en modern ontwerp

De nieuwe Universiteitsbibliotheek brengt nieuw leven in twee monumentale panden op het Binnengasthuisterrein in Amsterdam. Het verbindt de tweede Chirurgische Kliniek en het voormalig Zusterhuis met een indrukwekkend atrium tussen beide gebouwen.

Daarmee vormt de bibliotheek een uniek stukje moderne architectuur. Het atrium dient als ontmoetingsplek voor bezoekers, een plek waar mensen van allerlei nationaliteiten en achtergronden samenkomen. En met ruim 950 studieplekken, 80 werkplekken, 7 kilometer aan boeken, studie- en onderwijszalen, werkruimtes en een fietsenkelder vormt de Universiteitsbibliotheek nog jarenlang een centrale rol op de campus.

B4 A Uv A universiteitsbibliotheek Amsterdam 3

3D-laserscannen & BIM-modelleren (E+W)

Om de nieuwbouw goed aan te laten sluiten op de restauratie en renovatie, brachten we de situatie in beeld met 3D-laserscanners. Hiermee werd het gebouw tot 2 millimeter nauwkeurig ingemeten, en uitgewerkt tot een ‘as-is’ model van de bestaande situatie. Dit gaf de ontwikkelaar voor de start van de bouw een goed beeld van de huidige staat.

Hierdoor konden monumentale onderdelen worden behouden en verantwoord worden voorzien van nieuwe constructieve elementen, om de nieuwe glazen overkapping te realiseren. Deze monumentale onderdelen verwerkten we ook in installatietechnische BIM-modellen (E+W). We sloten in een digitaal ontwerp het tracé van installaties naadloos aan op eventuele monumentale plafonds en onderdelen, zodat bij de uitvoering risico’s op fouten en herstelwerkzaamheden werd voorkomen.

Ontwikkeling en realisatie

BINX Smartility was verantwoordelijk voor de nieuwbouw van dit project en Koninklijke Woudenberg was verantwoordelijk voor de restauratie van het bestaande pand. Het ontwerp is gemaakt door MVSA Architects en Architectenbureau J. van Stigt. Wat dit project, naast haar unieke locatie en verbinding tussen bestaand en nieuw, nog meer bijzonder maakt is dat een groot deel van de toevoer plaatsvindt over het water.