3D-laserscannen voor beheer en onderhoud

Een gebouw is in de praktijk nooit exact zoals op de tekening. Bovendien kunnen er na verloop van tijd veranderingen ontstaan door verbouwingen of verzakkingen. Door 3D-laserscannen weet u precies hoe uw huidige gebouw erbij staat. Jasper Voortman, manager 3D-laserscannen bij BIM4ALL, neemt u mee langs de voordelen van laserscannen bij een bestaand gebouw of object.

12 oktober 2021

De oude methode

Het onvermijdelijke onderhoud van uw gebouw of object wordt vaak door veel verschillende partijen uitgevoerd. En al die partijen willen weten hoeveel strekkende, vierkante of kubieke meter er voor zijn discipline aanwezig is. Voorheen ging men met de rolmaat en een vel papier door uw gebouw om het nodige op te meten. Maar in de praktijk wordt er regelmatig een cruciale afmeting vergeten, waardoor men terug moet komen. Ook bij de gemaakte foto’s ontbreekt regelmatig net dat ene object. Dat kost, zeker met het bijbehorende regelwerk, ontzettend veel tijd.

De nieuwe methode

Eén keer alles opmeten

Door het gebouw in te meten met behulp van 3D-laserscanners is dit niet meer nodig. Gebouwen en objecten worden daarmee compleet vastgelegd, tot op 2 millimeter nauwkeurig. Ook tussen plafonds, buiten en op het dak. Kortom, alles wat relevant is om op te meten wordt vastgelegd. Een 3D-laserscanner kan daarnaast ook haarscherpe foto’s maken, zodat nooit meer dat ene hoekje wordt vergeten te fotograferen. En de scan? Die is eenvoudig te gebruiken door alle toekomstige onderhoudspartijen.

Pointcloud

Het eerste resultaat is een zogenaamde ‘pointcloud’. Dit is een puntenwolk van miljarden tot biljoenen puntjes die zo dicht bij elkaar staan dat het net een foto lijkt. Deze pointcloud is met behulp van eenvoudige software door iedereen te bekijken. Ook kan men navigeren, aantekeningen maken en digitaal metingen verrichten. Zo hoeft het gebouw fysiek niet meer betreden te worden, om informatie te verzamelen. Dit bespaart veel tijd en geld.

As-is BIM-model

De puntenwolk kan vervolgens worden omgezet tot een ‘as-is’ 3D BIM-model (een model zoals het op dat moment is). De puntenwolk wordt hierbij als onderlegger gebruikt. Bepaalde data, zoals strekkende, vierkante en/of kubieke meters, zijn met een paar klikken uit het model te halen. Zo is bijvoorbeeld het aantal vierkante meter dakbedekking snel te achterhalen. Ook kan er aanvullende data worden gekoppeld aan het model, zoals handleidingen en momenten waarop iets moeten worden vervangen of geschilderd. Het 3D-model is hierdoor de basis voor het onderhoud, de planning en de bijbehorende kosten.

Kies uw moment

3D-laserscannen is het meest effectief op het moment dat uw gebouw niet in gebruik is. Dit geeft minder ongemak voor de gebruikers en levert minder onnodige informatie op zoals mensen, verkeer of dieren. Een 3D-model kan eventueel ook op een later tijdstip worden opgezet, zoals in de nacht of in het weekend. Bent u van plan om een gebouw in te laten meten met behulp van 3D-laserscannen? Kies uw moment en ontdek de mogelijkheden bij BIM4ALL.

Bim4all 3d laserscannen uitvoering jasper4

Vraag het Jasper

Meer weten over hoe 3D-laserscannen een oplossing voor uw vraagstuk kan zijn? Neem contact op met Jasper.

bel direct