BIM-modelleren Installatietechniek

Op het gebied van installatietechniek en BIM ontzorgen wij u in de uitwerking van ieder BIM-project. Waarbij onze focus ligt op de installatieadviseurs en installateurs. Wij werken de projecten uit van Voorlopig Ontwerp (VO) tot en met de Uitvoeringsfase (UO) voor de sectoren, woningbouw, utiliteit, onderwijs en zorg.

Wat wordt uw volgende project? Ieder gebouw wordt pas bruikbaar door slimme installaties en daar denken onze modelleurs graag in mee. Door hun ruime ervaring op zowel E als W gebied, is er altijd een specialist voor uw project beschikbaar. Van woningbouw tot utiliteit of sport- en recreatie, wij gaan graag voor u aan de slag.

In de afgelopen jaren hebben wij gewerkt aan veel gevarieerde projecten voor installateurs, adviseurs, prefabricatie en de werkvoorbereiding. Onze modelleurs denken dan ook graag proactief mee in uw ontwerp, op basis van hun ervaringen. Zo zorgen we er samen voor dat we iedere dag weer slimmer, sneller en beter kunnen bouwen, realiseren en beheren.

Energy cannot be created or destroyed, it can only be changed from one form to another.

Energy cannot be created or destroyed, it can only be changed from one form to another. Energy cannot be created or destroyed, it can only be changed from one form to another. Energy cannot be created or destroyed, it can only be changed from one form to another.

Eindeloze toepassingen

  • Bouwfases
  • Adviseurs
  • Installateurs
  • Werkvoorbereiding
  • Verificatie berekeningen
  • Prefabricatie

Bouwfases

BIM wordt pas goed benut wanneer het deel uit maakt van iedere bouwfase, van ontwerp tot beheer.

Dus bent u van plan om binnenkort te starten met een project? U kunt bij ons terecht voor BIM-modellen (E en W) vanaf de Voorlopig Ontwerp (VO). Vanuit deze basis kunnen ook de DO, TO en UO modellen opgezet worden. Door deze modellen toe te passen in de realisatiefase, kan ook tijdens de beheerfase het maximale rendement behaald worden.

Lees verder

Adviseurs

Tijdens de ontwerpfase is een 3D-model inmiddels al de standaard. Daarom zijn wij op installatietechnisch gebied ook steeds meer betrokken in de ontwerpfase. In de ontwerpfase denken wij samen met de adviseur mee om een passend installatieontwerp, welke voldoet aan de eisen en verwachtigingen van de opdrachtgever, te realiseren. Hierdoor kan de adviseur zich focussen op het installatieconcept en richten wij ons op een passende en uitvoerbare installatie.

Installateurs

Samen met de installateur vertalen wij het ontwerp naar een uitvoerbare installatie. Op basis van de berekeningen en principeschema’s van de installateur zetten wij het 3D-model op. Samen met de installateur zoeken wij naar eventuele optimalisatie in het ontwerp zodat een gebouw de beste installatie krijgt. Op basis van het 3D-model maken wij de uitvoeringstekeningen waarmee de monteur de bouwplaats op kan om de installatie te realiseren.

Werkvoorbereiding

Naast de uitwerking van een 3D-model kunnen wij ook ondersteuning bieden aan de werkvoorbereiding. Door de juiste informatie toe te voegen aan het model creeëren wij per discipline een overzicht van de gebruikte materialen en de te bestellen hoeveelheden. Voor de start van een project stemmen wij af wat het doel van het 3D-model is, zodat wij direct de juiste informatie toe kunnen voegen. Dit zorgt voor een optimaal proces. Mocht u een stapje verder willen, dan kunnen wij vanuit onze consulting dienst ook zoeken naar een oplossing voor een directe koppeling naar uw ERP-systeem.

Lees verder

Verificatie berekeningen

Een verificatie berekening is de basis voor het dimensioneren van een installatie en wordt daarom voor de start van de uitwerking uitgevoerd. Helaas zien wij in de praktijk toch vaak terug dat de berekende installatie niet aansluit op het gebouw, waardoor dit in de uitwerking alsnog wordt gewijzigd.

Om dit te voorkomen, voeren wij na de BIM-coördinatie controleberekeningen uit op het 3D BIM-model. Deze berekeningen bieden inzicht in het daadwerkelijke verloop van leidingen die in het werk worden gerealiseerd. Daarnaast biedt dit een blauwdruk voor het controleren en valideren van de installaties.

Nadat de coördinatie van de modellen is afgerond kunnen wij vanuit het model een controle berekening uitvoeren. Deze berekening wordt direct uitgevoerd vanuit het 3D-model waardoor het in het werk te realiseren leidingverloop wordt berekend. Op basis van deze berekening kan worden gevalideerd dat de installatie in de bouw voldoet aan de norm. Met het oog op de Wet kwaliteitsborging (WKB) kan dit vanuit de installateur dus aangetoond worden.

Prefabricatie

Naast de uitwerking van het installatieontwerp, kunnen wij u ook ondersteuning bieden in de productiefase. De uitwerking in 3D maakt het mogelijk om op een snelle en efficiënte manier het ontwerp om te zetten naar productieniveau. U kunt hierbij denken aan het prefabben van het rioleringsysteem, het maken van aansluitsetjes voor het klimaatplafond of inductie units, of de prefabicage van een complete technische ruimte. Wij verzorgen voor u op basis van het 3D-model de benodigde tekeningen en hoeveelheden (zaaglijsten en stuklijsten).

Alwin Hoorn BIM4 ALL 221

Meer weten?

Ieder project is uniek. Alwin Hoorn (Manager BIM-modelleren Installatietechniek) denkt dan ook graag met u mee in de mogelijkheden.

mail Alwin

Projecten waar wij trots op zijn.

Omdat installatietechniek van een gebouw, een comfortabele ruimte maakt.

bekijk alle projecten
B4 A Demcon Enschede

Demcon, Enschede

Project bekijken
Bim4all Amsterdam University Library Universiteitsbibliotheek

Universiteits- bibliotheek UvA, Amsterdam

Project bekijken
BIM4 ALL Vanderlande Gebouw60 1

Vanderlande Gebouw 60, Veghel

Project bekijken
Vdl energy systems es studio x by bim4all artist impression nieuwbouw 2

VDL Energy Systems, Almelo

Project bekijken

Kom werken aan de mooiste projecten

Vacature

BIM-modelleur E

Iedere dag krijg jij nieuwe uitdagingen, je denkt proactief en oplossingsgericht mee met de klant.

Lees verder

Vacature

BIM-modelleur W

Van woningbouw tot utiliteit, alles komt voorbij. Met jou kennis draag je bij aan een leef- en/of werkbare omgeving.

Lees verder