BIM-modelleren Bouwkunde

Onze technische BIM-modelleurs werken de bouwkundige 3D BIM-modellen uit van een ontwerpfase (VO-, DO-, TO-, PC- en UO-fase) tot en met productie, realisatie en beheer. Vol trots en passie werken wij aan de meest spraakmakende projecten in verschillende sectoren.

Wij behalen ons onderscheidend vermogen uit de diversiteit van onze projecten. Onze modelleurs werken dagelijks aan de meest uiteenlopende en unieke projecten, van woningbouw, utiliteit, retail, sport- en recreatie tot onderwijs en zorg. Dit zorgt ervoor dat wij beschikken over ontzettend veel kennis, wat wij vervolgens toepassen in uw project.

Afhankelijk van uw BIM-doelstellingen en -ambities, verzorgen wij het gehele proces. Waarbij kwaliteit hoog in het vaandel staat. U kunt er dan ook op vertrouwen dat wij de actuele wet- en regelgeving volgen en gebruik maken van de recente BIM-standaarden en ILS-en. Zo gaan we samen voor het hoogst haalbare resultaat.

We're changing the world with technology.

We're changing the world with technology. We're changing the world with technology. We're changing the world with technology.

Voor iedere fase

  • Voorontwerp (VO)
  • Definitief Ontwerp (DO)
  • Technisch Ontwerp (TO)
  • Prijs- en contractvorming (PC)
  • Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO)
  • Realisatiefase
  • Beheerfase

Voorontwerp (VO)

In de bouw wordt voor deze fase veelal de term ‘voorlopig’ ontwerp gebruikt. De term ‘voorlopig’ suggereert een bepaalde vrijblijvendheid, wat in onze optiek geen recht doet aan de inhoud en belang van deze fase.

In deze fase bevat het bouwkundige 3D BIM-model een globale voorstelling van het bouwwerk, waarbij een goed beeld geven wordt van de architectonische voorstelling, functionele en ruimte indeling, ruimtelijke opbouw en reserveringen, wat de basis vormt voor de integratie van de constructieve en installatietechnische aspecten. Door het Voorontwerp op te maken in een BIM-model, kan er vroegtijdig worden gestuurd op het maken van de juiste ontwerp-, constructie-, en installatieconcepten.

Iedere fase kent zijn eigen Level of Detail (LoD). Wat een onderdeel is van LOD (Level Of Development). In het LOD wordt onderscheid gemaakt tussen Level of Detail en Level of Information (LoI). De voorontwerpfase bevat een LoD tussen de 100 en 200.

Lees verder

Definitief Ontwerp (DO)

In de DO-fase wordt het bouwkundige 3D BIM-model verder gedetailleerd, waarbij wandopbouw, materiaalgebruik, afwerking en constructies herleidbaar worden.

Daarnaast bieden wij in deze fase advies met betrekking tot de brandveiligheid en de bouwfysica van het gebouw. Vanuit het 3D-model worden de 2D-tekeningen gegenereerd, die samen de basis vormen voor het aanvragen van de omgevingsvergunning.

Het LoD-niveau van het Definitieve Ontwerp is tussen de 200-300.

Lees verder

Technisch Ontwerp (TO)

Het Technisch Ontwerp wordt in de bouwwereld ook wel ‘bestekfase’ genoemd. In deze fase voegen wij alle technische specificaties toe aan het bouwkundige 3D BIM-model. Ook deze fase wordt vervolgens omgezet naar 2D-tekeningen, waarop alle aspecten te herleiden zijn.

Het Technisch Ontwerp kent een LoD-niveau tussen de 300 en 350.

Lees verder

Prijs- en contractvorming (PC)

In de prijs- en contractvormingsfase van een project ondersteunen wij door het genereren van 2D-tekeningen. Deze tekeningen vormen de basis voor het vastleggen en verwerken van de kopersopties en wensen in separate contracttekeningen.

Wanneer dit in kaart is gebracht, kunnen op basis hiervan de prijsaanvragen worden gedaan.

Uitvoeringsgereed Ontwerp (UO)

In de fase Uitvoeringsgereed Ontwerp, werken wij de 3D BIM-modellen dusdanig uit dat vanuit hier de productiemodellen- en tekeningen gegenereerd kunnen worden.

Daarnaast leveren we in deze fase de werk-, detail-, en vormtekeningen op, zodat ook op de bouwplaats helder is welke componenten er vervaardigd moeten worden.

Het Uitvoeringsgereed Ontwerp wordt in LoD 300-350 opgemaakt.

Realisatiefase

In de realisatiefase verwerken wij de input van leveranciers in onze stukken en bieden wij extra ondersteuning. Dit doen wij door in samenspraak met u aanvullende tekeningen te genereren ten behoeve van de uitvoering.

In de realisatiefase wordt het LoD-niveau bereikt tussen de 400 en 500.

Beheerfase

In de beheerfase van het project verwerken wij periodiek de mutaties die hebben plaatsgevonden in het model.

Daarnaast adviseren wij onze klanten om hun gerealiseerde vastgoed in te meten met 3D-laserscanners. Hierdoor ontstaat er een helder beeld van de huidige situatie (as-is), wat dient als een goede basis voor het beheer en onderhoud van het gebouw.

Lees verder

Projecten om trots op te zijn

Wij werken aan diverse projecten, waarbij ieder project de aandacht krijgt die het verdient. Zo halen we samen meer uit het BIM-model en leveren we de beste kwaliteit.

bekijk onze referenties
BIM4 ALL zwembad de koerbelt

Zwembad de Koerbelt, Rijssen

Project bekijken
Woningmodel Seigneur scaled

Kernhem, Ede, Ede

Project bekijken
Bim4all nieuwbouw arnhem arnhemse heeren

Arnhemse Heeren, Arnhem

Project bekijken
Bim4all station assen

Station Assen, Assen

Project bekijken
Jarno Teela bim4all 222

Neem contact op

Benieuwd wat wij voor uw bouwkundige projecten kunnen betekenen? Wij gaan graag met u in gesprek om de opties te bespreken. Neem contact op met Jarno Teela (Manager BIM-modelleren Bouwkunde) en maak een vrijblijvende afspraak.

Mail Jarno

Samen gaan we voor het hoogst haalbare resultaat

Onze vacatures

Dat doen we samen met onze klanten en collega's. Kom jij ons team versterken?

Onze vacatures

Blog

De toepassing van BIM in de werkvoorbereiding

Het uitwisselen van IFC-leveranciersmodellen is tegenwoordig een normale gang van zaken, maar tijdens de werkvoorbereiding worden deze vaak nog niet optimaal gebruikt. Hier is dan ook een groot voordeel te behalen.

Lees verder

Blog

Digitale regie zorgt voor een hoger rendement

In een snel veranderende digitale wereld zorgt BIM er voor dat actuele informatie in een vroeg stadium be­trouwbaar kan worden gebruikt. In dit vroege stadium komt de rol van een BIM-regisseur om de hoek kijken,

Lees verder