De Koffiefabriek, Amsterdam

Het team van Lister Buildings heeft in september 2021 de tender voor de ontwikkeling van de Koffiefabriek gewonnen, een kavel langs de Duivendrechtsevaart nabij het Amstelkwartier in Amsterdam. In het innovatieve ontwerp met de naam FITz komen 70 woningen en circa 800 m² werkprogramma samen. Het gebouw is zelfvoorzienend, energieneutraal en hoofdzakelijk met hout en van hergebruikte materialen.

23 november 2022

Energieneutraal gebouw

De fabrieksmatig gefabriceerde elementen zijn uitstekend geïsoleerd en zowel het dak als de kopse gevel worden voorzien van hoog rendement zonnepanelen, waardoor het gebouw op jaarbasis energieneutraal wordt. Dit past in de gemeentelijke ambitie om in 2050 geheel energieneutraal te zijn. Voor de natuur in de stad wordt het een hotspot, door de speciale inrichting en natuurzones rond het gebouw.

Het uitgangspunt voor het 'woonprogramma' is integrale diversiteit en inclusiviteit. Daarnaast is ook het aanbod aan groen gevarieerd, met een binnentuin, een speeltuin en een ‘cocktailtuin’ op het dak met uitzicht over de stad. Naast het woonprogramma op de verdiepingen, bestaat de plint uit open, flexibele ruimtes voor horeca en bedrijfsruimtes voor ambachten aan de kade.

Koffiefabriek 4
Koffiefabriek 1
Koffiefabriek 3

Installatietechnische uitwerking

BIM4ALL mag voor dit project de installatietechnische uitwerking van het Definitief Ontwerp / Omgeving Vergunning, verzorgen. Dit doen wij voor de sanitaire en luchtbehandelingsinstallaties.