Prefab modelleren installatietechniek

In deze blog neemt sr. BIM-modelleur installatietechniek Tim ter Haar je mee in de toepassing van prefab (prefabricage) binnen onze dienst installatietechniek. Hij gaat dieper in op het prefabriceren vanuit het model, in welke fase van het BIM-proces het wordt toegepast en waar de voordelen en uitdagingen zitten.

01 juni 2022

BIM4ALL houdt zich nu enkele jaren bezig met het uitwerken van prefab tekeningen. Toen de vraag groter werd, gingen we ons er in verdiepen. Een sleutel tot succes, want tot op heden is dit een lopend traject en neemt de vraag alsmaar toe.

Prefab is een steeds groter onderdeel van de uitvoering en montage. Met een prefab tekening zorgen we ervoor dat alle nodige materialen vooraf in een fabriek of werkplaats tot elementen gemaakt kunnen worden, zodat deze vervolgens gemonteerd kunnen worden op de bouwplaats. Op de tekening staan alle aantallen, lengtes en artikelnummers, die ze in de werkplaats in elkaar kunnen maken.

Voor het uitwerken van een prefab tekening gebruiken wij StabiCAD, dé software voor installatietechniek. StabiCAD biedt functies aan om het prefab proces te versnellen. Met een paar klikken op de knop kunnen wij op basis van de BIM-modellen al output krijgen. Vervolgens wordt de tekening geordend en voorzien van nauwkeurige maatvoering.

Uitvoeringsfase

Prefab gebruik je in de uitvoeringsfase. Het wordt vaak door installateurs of door toeleveranciers van installateurs gebruikt. Bij prefab installaties gaat het vaak om riolering of technische ruimtes die van tevoren al deels in elkaar gezet kunnen worden, waardoor deze alleen nog op de juiste positie gelegd of geplaatst hoeven te worden. Het is daarom ook belangrijk dat de positie exact overeenkomt met de tekening.

Op een gegeven moment in de uitvoeringsfase is prefab nodig. In het BIM-model selecteren wij een onderdeel waar prefab van gemaakt moet worden. Op basis daarvan maken wij een set aan, die wij vervolgens genereren naar een tekening. Hier voegen wij informatie en maatvoering aan toe, wat resulteert in een productietekening.

De klant controleert de productietekening die wij aanleveren en bestelt vervolgens de onderdelen voor de monteur in de werkplaats. De monteur verbindt de buizen aan elkaar, wat als compleet pakket naar de bouw gaat voor de montage.

Afbeelding1

Voordeel

De mate van snelheid, in combinatie met StabiCAD, is een groot voordeel van prefab. Dit kost handmatig veel tijd. Een groot project gaat al snel richting de honderd tekeningen. Met onze werkwijze kunnen we een groot aantal tekeningen in korte tijd uitwerken, waar je anders vaak een paar weken druk mee bent. Dit is een uitkomst voor veel projecten en klanten, om geld en tijd te besparen.

Uitdaging

Belangrijk bij prefab is dat informatie compleet moet zijn in het model. Je moet secuur werken en zorgen dat de informatie op de tekening voldoende en compleet is voor de monteur. Daarnaast is het ook belangrijk dat het BIM-model 100% definitief is. Een wijziging achteraf is mogelijk maar redelijk intensief, want zowel het BIM-model als de prefab tekening moeten dan gewijzigd worden.

Afbeelding2

Toepassing

Prefab wordt hoofdzakelijk toegepast bij rioleringen en technische ruimtes, maar kan in principe bij alle onderdelen gebruikt worden. Riolering is PVC, PP of PE, en technische ruimtes zijn vaak stalen buizen (dik- en dunwandig). Bij technische ruimtes is het van groot belang dat er onderscheid wordt gemaakt in de sets en het duidelijk is waar welke koppelingen gemaakt worden. Daarom maken wij overzichtsbladen, waarin alle sets genummerd zijn en duidelijk weergegeven worden. Zo weet een monteur altijd waar welke prefabset geplaatst moet worden.

Het proces voor het uitwerken van prefab tekeningen kost behoorlijk veel tijd en kennis, weten wij uit eigen ervaring. Daarom bieden wij de mogelijkheid om dit proces in te regelen bij klanten. Klanten kunnen dan zelf de mogelijkheden ervaren van deze functie en vervolgens toepassen op hun projecten. Als de klant er niet uitkomt zijn wij beschikbaar voor begeleiding en ondersteuning.

20220217 21

Vraag het Tim

Meer weten over Prefab en wat de mogelijkheden zijn voor uw vraag. Of wilt u zelf aan de slag met het prefabriceren van uw installatie vanuit het model? Neem contact op met Tim!

MAIL TIM