BIM voor beheer en onderhoud

Tijdens een bouwproces loopt u regelmatig tegen uitdagingen aan. Accurate tekeningen ontbreken, er zijn juist te veel tekeningen, of er ontstaan continu onduidelijkheden tussen ontwerp en realiteit. Dat kan een stuk eenvoudiger. Door een 3D BIM-model te koppelen aan diverse (onderhouds)software, behaalt u ook in de beheer- en onderhoudsfase groot rendement.

23 februari 2022

Hoe werkt BIM?

Bouw Informatie Modelling (BIM) is een intelligentie methodiek die digitale informatie samenvoegt in een 3-dimensioneel model. Wij modelleren in een BIM-model alle informatie die nodig is om het gebouw daadwerkelijk te realiseren en exploiteren. Hierdoor integreren we alle relevante informatie van de totale levenscyclus van een gebouw in één model, waardoor niet alleen het ontwerp en de realisatie, maar ook het beheer en onderhoud van een gebouw efficiënter en overzichtelijker wordt.

Mutatiebeheer

Veranderingen in het gebouw, oftewel mutaties, komen voor in elk gebouw. Efficiënt beheer vraagt dat u altijd de meest recente informatie voor handen hebt. Daar zorgt u voor met mutatiebeheer. Mutatiebeheer begint met het verzamelen van 2D-tekeningen en het maken van een 3D-scan om hier vervolgens een BIM-model van te maken. In dit informatiemodel staat altijd de meest recente informatie. Wanneer een BIM-model volledig is gedigitaliseerd, is het van belang de tekeningen up-to-date te houden door mutaties aan te geven. Zo 'groeit' dit model mee met de ontwikkelingen en is het BIM-model een betrouwbare primaire informatiebron.

Exploitatiefase

Tijdens het beheer en onderhoud van een gebouw, ook wel de exploitatiefase genoemd, is de i van informatie in BIM ook heel belangrijk. Objecten kunnen apart van elkaar gemodelleerd worden en er kan meer data (informatie) toegevoegd worden. Het voordeel hiervan is dat u bijvoorbeeld eenvoudig het aantal strekkende meter dorpel of het glasoppervlak uit het model haalt. Aan objecten kunnen leveranciers en garantiebewijzen worden toegevoegd en reparaties kunnen worden gemeld. Door het inwinnen van deze informatie kan een onderaannemer veel tijd en daarmee kosten besparen voor het maken van een goede offerte.

Ook op de bouwplaats

De meeste BIM-modellen zijn naast beschikbaar op allerlei devices, zoals tablets en smartphones. Zo heb je de meest accurate tekeningen, modellen en informatie ook op de bouwplaats eenvoudig en snel bij de hand, kun je een mutatie of reparatie meteen zien en zijn sticky notes op allerlei verschillende tekeningen verleden tijd.

Jarno Teela bim4all 222

Vraag het Jarno

Weten hoe ook jij meer uit je BIM-modellen haalt? neem contact met ons op.

contact