Digital Twins in de bouwsector

Digital Twin en Building Information Modeling (BIM) zijn beide innovatieve technologieën die de bouwsector transformeren. BIM wordt al veel gebruikt in de bouwsector om informatie over het gebouw te modelleren en te beheren, terwijl Digital Twin een virtuele replica van het fysieke gebouw creëert en realtime prestaties kan monitoren en analyseren. Door deze technologieën te combineren, kunnen bouwbedrijven profiteren van de voordelen van beide en de efficiëntie en duurzaamheid van bouwprojecten verder verbeteren.

02 maart 2023

Digital Twins zijn virtuele replica's van fysieke objecten, processen of systemen. Het idee achter Digital Twins is om een gedetailleerd digitaal model te creëren dat op dezelfde manier functioneert als het fysieke object in de echte wereld. Dit kan variëren van eenvoudige objecten zoals een tafel, tot complexe systemen zoals vliegtuigen en gebouwen. In de bouwsector worden Digital Twins steeds vaker gebruikt om ontwerpen te maken, te bouwen en te onderhouden. In dit artikel bespreken we hoe Digital Twins de toekomst van de bouwsector veranderen.

BIM in relatie met een Digital Twin

BIM is gericht op het vastleggen van ontwerp- en bouwinformatie in een digitale omgeving. Het helpt bij het visualiseren van het gebouw, het maken van bouwtekeningen en het beheren van de bouwprocessen. Digital Twins gaan een stap verder en stellen ons in staat om de werkelijke prestaties van een gebouw te monitoren en te optimaliseren. BIM kan worden gezien als een statische representatie van het gebouw, terwijl een Digital Twin een dynamisch model is dat in real-time wordt bijgewerkt.

Digital Twins in de bouwsector

In de bouwsector kunnen Digital Twins worden gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder het ontwerpen van gebouwen, het testen van bouwplannen, het monitoren van de bouwvoortgang en het onderhouden van gebouwen. Het belangrijkste doel van een Digital Twin in de bouwsector is om een nauwkeurige, real-time representatie te bieden van het fysieke gebouw en de componenten daarvan. Dit kan worden gebruikt om potentiële problemen op te lossen voordat ze zich voordoen, de productiviteit te verbeteren en de kosten te verlagen.

Ontwerp en planning van gebouwen

Digital Twins kunnen worden gebruikt om een ​​nauwkeurige, real-time representatie van het gebouw te maken, zodat architecten en bouwkundig ingenieurs betere beslissingen kunnen nemen over het ontwerp en de planning van het gebouw. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij het identificeren van problemen met het ontwerp en het verbeteren van de efficiëntie van het bouwproces.

BIM4 ALL hagaziekenhuis afb1
Geldershuis arnhem
Amare 3

Testen en simuleren van bouwplannen

Door het gebruik van Digital Twins kunnen bouwplannen worden getest en gesimuleerd voordat de bouw begint. Dit kan helpen om potentiële problemen te identificeren en op te lossen voordat de bouw begint, waardoor de efficiëntie van het bouwproces wordt verbeterd. Bovendien kan dit helpen bij het optimaliseren van het gebruik van middelen en materialen en het verminderen van afval.

Bouwvoortgang monitoren

Digital Twins kunnen worden gebruikt om de voortgang van de bouw te monitoren en problemen in real-time op te lossen. Dit kan helpen bij het optimaliseren van de bouwplanning, het identificeren van vertragingen en het minimaliseren van kosten.

Verhogen van de duurzaamheid

Digital Twin verhoogt de duurzaamheid van gebouwen door het optimaliseren van energieprestaties, het identificeren van onderhoudsbehoeften, het verminderen van afval en de ecologische voetafdruk, en het verhogen van de levensduur van het gebouw. Dit wordt bereikt door middel van simulaties en analyses om efficiëntere bouwmethoden en energiebesparende maatregelen te identificeren. Maar ook door het monitoren van de prestaties van technische installaties om preventief onderhoud te plannen en de levensduur te verlengen.

Onderhoud van gebouwen

Digital Twins kunnen ook worden gebruikt voor het onderhoud van gebouwen. Door een Digital Twin te gebruiken, kunnen facility managers problemen identificeren voordat ze zich voordoen en preventief onderhoud uitvoeren. Dit kan helpen bij het minimaliseren van ongeplande downtime en het verlagen van de onderhoudskosten.

Bim4all data software bi herwin 2

Toekomst

Digital Twins bieden een nieuwe manier om gebouwen te ontwerpen, bouwen en onderhouden. Door het gebruik van real-time gegevens en modellering kunnen we beter begrijpen hoe gebouwen presteren en hoe we ze kunnen optimaliseren. In de bouwsector kunnen Digital Twins worden gebruikt om energie-efficiëntie te verbeteren, kosten te verminderen en de duurzaamheid te verbeteren. Als technologieën blijven evolueren, zullen Digital Twins een steeds belangrijke rol spelen in de toekomst van de bouwsector.

Denk groot, start klein en begin vandaag

Omdat er steeds meer data vanuit ontwerp, realisatie en beheer voorhanden komt, is het van groot belang om nu al na te denken over wat je in de toekomst met deze data wilt gaan doen. Wij raden daarom aan om hiervoor een Digital Twin en/of BIM-protocol op te stellen, zodat gestart kan worden met het digitaliseren van bestaand vastgoed en nieuwe gebouwen volgens protocol worden ontworpen. Door zo snel mogelijk te starten met het bepalen van de ambitie en strategie, worden toekomstige re-engineeringskosten voorkomen en betere beslissingen gemaakt.

Jarno Teela bim4all 222

Vraag het Jarno

Meer informatie of vrijblijvend kennismaken? We gaan graag met u vrijblijvend het gesprek aan. Neem contact met ons op en we vertellen u hoe wij een Digital Twin ook voor u succesvol inzetten.

Neem contact op