Nieuwe functies Revit 2022

Ieder jaar rond april komt de nieuwe versie van Autodesk Revit uit, in deze blog nemen wij u mee in de meest nuttige en nieuwe functies van Revit 2022.

05 mei 2021

Tapered Walls

In Revit 2021 was het al mogelijk om schuine wanden te maken met de functie Slanted Walls. Revit 2022 borduurt hierop voort met de functie Tapered Walls. Hiermee kun je wanden een variabele dikte meegeven. Je kunt aangeven welke laag van een wand je variabel maakt. Wanneer je dan de property Cross-Section op Tapered zet, kun je de wand een bepaalde hoek meegeven, waardoor de binnen- of de buitenzijde van de wand schuin loopt.

Revit 2022 Tapered Walls BIM4 ALL

Daarnaast hebben de wanden in Revit 2022 nog een kleine upgrade gekregen. Je kunt voortaan de Non-Core Layers uitzetten via Visibility/Graphics.

Revit 2022 Non Core Layers BIM4 ALL

Phase Parameters in View Filter

In Revit 2022 zijn ook de View Filters geoptimaliseerd, door de toevoeging van de parameters Phase Created en Phase Demolished is het mogelijk gemaakt om het model gemakkelijker op te maken. Hierdoor is het mogelijk om aan de hand van de verschillende faseringen van het project te filteren en je tekening op te maken.

Revit 2022 Phase Parameters in View Filters BIM4 ALL

View Filter multi-select

Ook nieuw in de 2022 versie is de mogelijkheid om meerdere filters tegelijkertijd te selecteren. Hierdoor wordt het mogelijk om sneller filters aan te passen, of aan- en uit te zetten.

Waar het voorheen nog veel tijd kostte om alle view filters per stuk te selecteren, aan te passen en dezelfde opmaak mee te geven; scheelt dit dus veel handelingen en tijd.

Revit 2022 view filter multi select BIM4 ALL

Gids in 3D

In Revit 2019 introduceerde Autodesk de functie om levels zichtbaar te maken in 3D. Daarop volgden veel verzoeken om dit ook mogelijk te maken voor de stramienen, de zogenaamde Grids. Autodesk heeft hier gehoor aangegeven en in de nieuwste versie is het dan ook mogelijk deze in 3D te bekijken, te selecteren en aan te passen.

Revit 2022 Gids in 3 D BIM4 ALL

PDF Export

Je kent het probleem wel, je wil vanuit Revit je tekening op A1-formaat exporteren naar PDF. Echter kan de standaard Microsoft PDF printer maximaal A3-formaat exporteren. Dus moet je een externe PDF-printer downloaden en installeren, zodat je je tekening kunt exporteren.

Voortaan is dit niet meer nodig, aangezien Revit sinds versie 2022 een apart dialoogvenster heeft voor het exporteren naar PDF.

Deze functie is vergelijkbaar met de printfunctie in Revit met een paar extra’s:

  • Het formaat en de oriëntatie wordt automatisch bepaald aan de hand van de sheet
  • Meerdere views en sheets kunnen samengevoegd worden in één bestand
  • PDF-bestanden kunnen automatisch benoemd worden op basis van parameters.
Revit 2022 PDF Export BIM4 ALL

Standaardinstellingen voor modify tools

In Revit kan je gebruik maken van diverse modify tools. Wanneer je hier gebruik van maakt, krijg je te maken met veel verschillende standaard instellingen, zo staat bij Mirror altijd het vinkje bij ‘copy’ aan. Als een object alleen gespiegeld moet worden, dan kopieert het programma het object ook automatisch. Dit omdat je dan vergeten was het vinkje bij copy uit te zetten. Dit leidt tot veel onnodige extra handelingen. In Revit 2022 is dit dan (gelukkig) ook aangepast. Wanneer er nu bij modify tools, de instellingen direct zo ingesteld worden zoals gewenst, onthoudt het programma de voorkeuren. Hierdoor hoeft dit niet telkens handmatig worden aangepast. Deze functie is van toepassing op de volgende tools:

  • Mirror (beide)
  • Align
  • Scale
  • Offset
  • Rotate
Revit 2022 Modify Tools standaardinstellingen BIM4 ALL
Revit 2022 Modify Tools Standaardinstellingen BIM4 ALL2

Schedules exporteren naar CSV

Het exporteren van uittrekstaten vanuit Revit naar Excel, zorgde voorheen voor veel handelingen. Aangezien het alleen mogelijk was om Schedules te exporteren naar .txt-bestanden. Vanaf de update wordt het mogelijk de uittrekstaten in één stap te exporteren naar een .csv bestand. Wanneer dit gedaan wordt, kunnen er nog keuzes gemaakt worden in hoe je wilt dat de .csv wordt opgebouwd. Een goed voorbeeld hiervan is de Field delimeter. Dat wil zeggen of er een komma of juist een tab tussen de verschillende kolommen wordt geplaatst.

Op deze manier wordt deze workflow vereenvoudigd en versneld.

Revit 2022 Schedules exporteren naar CSV BIM4 ALL

Parameters filteren

Om het werken in Revit nog makkelijker en sneller te maken, is het vanaf de nieuwste update ook mogelijk om parameters te filteren. Wanneer je bijvoorbeeld parameters kiest voor een Schedule, ontstaat er een lange lijst van alle parameters die aan de betreffende Category zijn gekoppeld. Om de juiste parameter te vinden, is dan een hele uitdaging. Nu is het mogelijk deze te filteren op naam. Daarnaast is het ook mogelijk om te filteren op onder andere het type parameter en type en instance parameters.

Revit 2022 Parameters filteren BIM4 ALL

Callout views bewaren

Wanneer er een Callout View wordt aangemaakt, is deze gekoppeld aan bijvoorbeeld een doorsnede of plattegrond. Alleen wanneer de doorsnede na gebruik wordt verwijderd, werden ook alle details verwijderd. Vanaf de 2022 versie is het mogelijk om de callouts te bewaren, door de koppeling van Parent view op <none> te zetten. Hierdoor blijven de details in het project staan, zonder een bijbehorende doorsnede of view.

Revit 2022 Callout views bewaren BIM4 ALL

Overbodige melding Text Editor

Een kleine maar fijne aanpassing is dat Autodesk de meldingen bij Text Editor heeft aangepast. Dit was een kleine ergernis voor velen in de voormalige versies, want wanneer er een Text aangepast werd en er vervolgens op ESC werd gedrukt, verscheen er een melding of de gemaakte veranderingen behouden moesten worden. In eerste instantie een fijne check, maar ook wanneer er geen wijziging was gemaakt in de tekst, kwam deze melding. En dat is vanaf de nieuwste versie niet langer aan de orde. De melding wordt alleen nog gegeven wanneer er daadwerkelijk iets is aangepast in de tekst.

Revit 2022 overbodige meldingen in tekst editor BIM4 ALL

Tot zover de 10 meest doorslaggevende veranderingen en updates in Revit 2022. Wij hopen dat u door middel van deze blog nieuwe handelingen heeft ontdekt, die uw dagelijks werk optimaliseren.

N Iels docter bim4all 221

Meer leren over Revit?

Bezoek ons BIM Training Center of neem contact op met Niels.

bekijk alle trainingen