Starten met Digital Twin

Een Digital Twin is een digitale replica van een fysiek object, systeem of proces. Het kan helpen om inzicht te krijgen in de prestaties, problemen te identificeren en verbeteringen te plannen. Om te beginnen met het opzetten van een Digital Twin moet u een solide begrip hebben van de fysieke componenten en gegevens verzamelen. Deze gegevens kunnen vervolgens worden geanalyseerd en gebruikt om een virtuele kopie van het object te maken en te integreren met real-time gegevens.

02 maart 2023

Digital Twin is een geavanceerde technologie die gebruikt wordt in de bouwsector om virtuele replica's van fysieke gebouwen te creëren. Het biedt talloze voordelen, zoals betere prestaties, energie-efficiëntie, kostenbesparingen en verbeterd beheer en onderhoud. Als u wilt starten met Digital Twin, zijn er verschillende stappen die u moet nemen. Bij nieuwbouwprojecten begint het met het ontwerpen van het fysieke gebouw met behulp van BIM-software en andere technologieën om real-time gegevens te verzamelen. Bij bestaande gebouwen moeten gegevens over het fysieke gebouw verzameld worden en een basis Digital Twin-model gemaakt worden voordat sensoren worden geïnstalleerd en de Digital Twin verfijnd wordt. Het onderhouden van zowel het fysieke gebouw als de Digital Twin is belangrijk om ze synchroon te houden en de prestaties te optimaliseren.

Bim4all bim modelleren installatietechniek

Stappenplan starten met Digital Twin - nieuwbouw

Starten met Digital Twin in een nieuwbouwproject? Wij zetten de stappen voor je op een rijtje:

 1. Identificeer het doel van de Digital Twin en bepaal welke informatie nodig is om het te creëren en te onderhouden.
 2. Ontwerp het fysieke gebouw met behulp van BIM-software en gebruik deze gegevens om een 3D-model van het gebouw te maken.
 3. Selecteer een Document Management Systeem (DMS) dat geschikt is voor het project en gebruik deze om de gegevens te integreren en een virtuele replica van het fysieke gebouw te creëren.
 4. Monitor en analyseer real-time gegevens om problemen op te sporen en op te lossen, zoals prestatieproblemen of energieverspilling.
 5. Optimaliseer het gebouwontwerp en de prestaties met behulp van gegevens uit de Digital Twin om de efficiëntie te verbeteren, energieverbruik te verminderen en kosten te verlagen.
 6. Onderhoud regelmatig zowel het fysieke gebouw als de Digital Twin om ze synchroon te houden en om de prestaties te optimaliseren.
Bim4all thema duurzaamheid recycle
Bim4all thema duurzaamheid 221
Bim4all duurzaam gebouw ontwerp

Stappenplan starten met Digital Twin - bestaande bouw

Starten met Digital Twin in een bestaand gebouw? Wij zetten de stappen voor je op een rijtje:

 1. Identificeer het doel van de Digital Twin en bepaal welke informatie nodig is om het te creëren en te onderhouden.
 2. Verzamel gegevens over het fysieke gebouw, zoals geometrie, materialen, apparatuur en systemen.
 3. Maak een 3D-model van het gebouw op basis van bestaande stukken en/of een point cloud met behulp van BIM-software, en gebruik deze gegevens om een basis Digital Twin-model te maken.
 4. Gebruik een Document Management Systeem (DMS) om de gegevens te integreren en het Digital Twin-model te verfijnen en uit te breiden.
 5. Monitor en analyseer real-time gegevens om problemen op te sporen en op te lossen, zoals prestatieproblemen of energieverspilling.
 6. Optimaliseer de prestaties van het gebouw door de gegevens te gebruiken om verbeteringen aan te brengen, zoals energiebesparende upgrades, renovaties of onderhoud.
 7. Zorg voor regelmatig onderhoud van zowel het fysieke gebouw als de Digital Twin om ze synchroon te houden en de prestaties te optimaliseren.
Robbert Evers bim4all 222

Vraag het Robbert

Wij helpen u graag in het praktisch uitvoeren van bovengenoemde stappen voor uw projecten. Samen inventariseren we uw behoeften en stemmen daarop de invulling van de stappen en de selectie van de software af.

Neem contact op