Van start tot succes: het verhaal van Tim en Tim bij BIM4ALL

In deze blog delen Tim ter Haar, senior BIM-modelleur Installatietechniek, en Tim de Vries, junior BIM-modelleur Installatietechniek, hun perspectieven op hun dagelijkse werkzaamheden. Ze onthullen meer over hun functies binnen onze dienst Installatietechniek en de bedrijfscultuur van BIM4ALL.

07 november 2023

Groei

Tim ter Haar start: “Kom jij als onze nieuwe collega werken bij BIM4ALL, dan begin je vaak met kleinere projecten en groei je geleidelijk door naar grotere uitdagingen. Het groeiproces is heel belangrijk. Als nieuw teamlid krijg je echt de kans om je te ontwikkelen, en vertrouwd te raken met de systemen en procedures van BIM4ALL.”

BIM modelleur installatietechniek 4

"Het groeiproces is heel belangrijk"

"Het groeiproces is heel belangrijk" "Het groeiproces is heel belangrijk" "Het groeiproces is heel belangrijk"

BIM modelleur installatietechniek 5

Ontwikkeling

Tim de Vries deelt zijn ervaring: “Ik begon met het overtrekken van 3D-scans en werkte aan mijn eerste installatieprojecten. Dit waren voornamelijk visuele werkzaamheden. Het was echter een uitstekende manier om in het werk te duiken. Het ontwikkelingsproces is een belangrijk aspect van ons werk bij BIM4ALL."

Integratie van installaties

Een uitdagend proces bij BIM4ALL is het naadloos integreren van installaties in bouwprojecten. Dit vereist voortdurende afstemming tussen bouwkundige en installatietechnische aspecten.

Tim ter Haar: "Bij BIM4ALL is volledige integratie essentieel. Soms beïnvloeden bouwkundige en installatietechnische overwegingen elkaar. Het draait om het vinden van de juiste balans tussen beide disciplines. Nu hebben wij het geluk dat de meeste installatie collega’s ook een bouwkundige achtergrond hebben, waardoor we vaak op één lijn liggen."

Geavanceerde tools

BIM4ALL maakt gebruik van geavanceerde software, zoals Revit en Stabicad, voor ontwerp en technische berekeningen. Diverse software tools, zoals Excel en Solibri, worden ingezet voor berekeningen en model controles, wat de efficiëntie en nauwkeurigheid van het ontwerpproces bevordert.

Teamwerk en communicatie

De samenwerking tussen verschillende afdelingen bij BIM4ALL verloopt soepel. Teamleden zijn verantwoordelijk voor hun eigen specialisaties en werkzaamheden, maar er heerst een open communicatiecultuur met korte lijnen.

"De mate van samenwerking kan verschillen, afhankelijk van het project. Meestal zijn specifieke afdelingen verantwoordelijk voor hun eigen taken. Als er bouwkundige vragen zijn met betrekking tot installatietechniek, komen deze naar ons, en vice versa, als wij bouwkundige vragen hebben.”

De rol van een senior

Hoewel senioren vaak leidend zijn bij grotere projecten, benadrukt Tim ter Haar dat junioren ook een hele waardevolle bijdrage leveren. De bedrijfscultuur moedigt open communicatie en samenwerking aan, ongeacht het ervaringsniveau. “In mijn ervaring met grotere projecten, is het natuurlijk dat senioren de leiding nemen. Echter ben ik ervan overtuigd dat junioren net als senioren een significante bijdrage leveren. Aan het einde van de dag beschouwen wij iedereen als een collega, en daarom vinden we het waardevol dat de communicatie open en laagdrempelig blijft, ongeacht iemands positie of ervaringsniveau.”

BIM modelleur installatietechniek 2

Conflicten en controle

Conflicten tussen disciplines worden opgelost met behulp van model controles met Solibri. BIM-coördinatoren bekijken geschillen en bepalen welke discipline wijzigingen moet aanbrengen.

Tim de Vries voegt toe: "Bovendien is het van essentieel belang om rekening te houden met de beperkingen binnen elke discipline met betrekking tot veranderingen. Bij riolering moet je rekening houden met een beperking vanwege het afschot, terwijl je bij andere installaties meer flexibiliteit hebt."

Kwaliteitsnormen en vereisten

Tim ter Haar legt uit: "Bij het modelleren van installaties in BIM is het van groot belang om strikte kwaliteitsnormen te handhaven. Het naleven van installatienormen en het bezitten van voldoende technische kennis is essentieel. Binnen het vakgebied is er een duidelijk verschil tussen junior, medior en senior posities, waarbij ervaring en kennis worden opgebouwd door middel van gerichte cursussen en praktijkervaring."

Duurzaamheid en efficiëntie

Tim ter Haar benadrukt: "Binnen BIM4ALL streven we naar efficiëntie en duurzaamheid in onze ontwerpen, hoewel de materiaalselectie doorgaans de verantwoordelijkheid is van de installateur. Desalniettemin biedt ons team advies over duurzamere opties wanneer dat mogelijk is, wat zowel gunstig is voor het milieu als voor de kosten."

Bim4all bim modelleren installatietechniek

Voordelen van werken met BIM

Tim ter Haar legt uit: “Het werken met BIM brengt aanzienlijke voordelen met zich mee voor BIM4ALL. Het versnelt het ontwerpproces aanzienlijk en draagt bij aan een nauwkeurige weergave van projecten, aangezien alles in 3D wordt gemodelleerd. Dit stelt ons in staat om efficiënt prefabricaatwerk uit te voeren en gedetailleerde tekeningen te produceren."

Uitdagingen en creatieve oplossingen

Tim de Vries vertelt: “We pakken uitdagingen zoals beperkte ruimte of constructie beperkingen aan door nauw samen te werken met onze klanten om passende oplossingen te vinden. Vaak vereisen deze situaties creatieve oplossingen, wat ons werk uitdagend maar ook bijzonder bevredigend maakt."

Team BIM4 ALL 2
Team BIM4 ALL 1
Team BIM4 ALL 3

Het team en de bedrijfscultuur

Tim de Vries geeft aan dat er uitstekende samenwerking is binnen het team. “Er heerst een positieve sfeer, waar ruimte is voor humor. Dat houdt ons werk leuk. "Daarnaast staat respect tussen collega's en afdelingen centraal."

Is BIM4ALL voor jou?

"Als je van gevarieerde projecten houdt, creatief bent en naar een deel engineering en klantcommunicatie zoekt, dan is BIM4ALL de juiste plek voor jou", moedigt Tim ter Haar aan.

Celeste Breukink bim4all 222

Meer weten?

Wil je inhoudelijk meer informatie over de functie van BIM-modelleur Installatietechniek. Neem voor meer informatie contact op met Celeste via hr@bim4all.com

MAIL CELESTE