Badhuis

Het Badhuis in het Wemerpark in Hengelo deed 80 jaar dienst als badhuis en zwembad. Nu gaat het een nieuw leven tegemoet als bestemming voor 29 luxeappartementen van aannemer Kormelink Bouw. Wij dragen hieraan bij door het maken van 3D laserscans en BIM-modellering.

04 augustus 2021

Nieuwe bestemming

Kormelink Bouw, eveneens een aannemer met een rijke historie van ruim 100 jaar, werkt momenteel aan de renovatie en herbestemming van het badhuis, door dit om te bouwen tot 29 luxeappartementen. Het badhuis blijft in zijn huidige vorm bestaan, met enkele nieuwe verdiepingen. Zo ontstaat er een eyecatcher voor de stad, met de vertrouwde uitstraling die het al had.

Onze 3D-laserscanners zorgden voor het inmeten van het huidige badhuis, tot op twee millimeter nauwkeurig. Vanuit de hieruit volgende pointcloud ontwikkelden we BIM-modellen die de basis vormen voor de gehele bouwkundige uitvoering. Daarbij werd nauwkeurig rekening gehouden met het aansluiten van nieuwbouw op belangrijke monumentale elementen. Zo zorgen we voor een gebouw dat klaar is voor de toekomst, gebouwd op een 80 jaar oude basis.

Cultureel historische waarde

Het Badhuis is onlosmakelijk verbonden met Hengelo. Het werd sinds 1932 gebruikt als badinrichting voor de inwoners van de Overijsselse stad. Het bood hen toiletten, douches en baden, die nog niet iedereen had destijds. In 1967 kreeg het een nieuwe bestemming als is het badhuis verbouwd, waarbij het als instructiebad, waar mening Hengeloƫr heeft leren zwemmen. Het pand is een gemeentelijk monument, waarvan er in Nederland slechts een soortgelijk badhuis bestaat. Het pand heeft dan ook een grote cultureel historische waarde.

Bim4all badhuis hengelo historie
Bim4all badhuis hengelo1
Bim4all badhuis hengelo
Bim4all badhuis hengelo2