BIM-implementatie bij Heutink

Binnen de dienst Consulting ondersteunen wij organisaties bij de toepassing, implementatie en integratie van BIM. Een van de organisaties die wij hierin adviseren is Heutink Groep; een ontwikkelaar en bouwer uit Genemuiden, waarbij het woongenot van mens en dier en het bijdragen aan duurzame woningbouw hoog in het vaandel staan. In mei 2022 ontving Heutink Groep het predicaat Hofleverancier, wat aantoont dat de organisatie een vooraanstaande rol vervult in de regio.

  • In samenwerking met Heutink Groep.

25 september 2023

Heutink werkt al een aantal jaren met Revit, maar in de werkvoorbereiding werd de toepassing en het gebruik van BIM-modellen te weinig benut. Vanuit de directie ontstond de behoefte om dit organisatiebreed op te pakken. Op basis van één-op-één interviews met werknemers van verschillende afdelingen hebben we in kaart gebracht wat het huidige BIM-niveau is binnen de organisatie.

Met behulp van interviews hebben we achterhaald hoe de organisatie op dat moment met BIM werkt en wat de organisatie wil bereiken door BIM te gebruiken, met als uiteindelijk doel de optimale BIM-implementatie in de organisatie te bewerkstelligen.

Aanpak

We zijn begonnen op de tekenkamer, waar we BIM-modellen hebben geoptimaliseerd en de juiste informatie hebben toegevoegd voor de werkvoorbereiding. De optimalisatie werd gerealiseerd met behulp van een geüpdatet sjabloon en een nieuwe BIM-objectenbibliotheek. In deze bibliotheek zijn de meest voorkomende elementen opgenomen, elk met de juiste informatie.

Vervolgens hebben we vanuit de tekenkamer gekeken naar hoe de werkvoorbereiders hun werkzaamheden kunnen optimaliseren. Om dit zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, hebben we een coördinatiesjabloon ingericht in de coördinatiesoftware Solibri. Hiermee kunnen de werkvoorbereiders eenvoudig en snel inzicht verkrijgen in het BIM-model, automatische controles uitvoeren, opmerkingen plaatsen en hoeveelheden uittrekken, bijvoorbeeld voor het aansturen van de bouwplaats.

Heutink

Adviserende rol

Huidig werkt Heutink intensief aan de implementatie van wat wij hebben ontwikkeld, en brengt dit momenteel in de praktijk via de BIM-modellen. Ze leren bij elk project waar BIM zijn meerwaarde kan leveren en ontdekken steeds meer mogelijkheden om het toe te passen. Binnen BIM4ALL blijven wij betrokken en leiden we nieuw personeel op in het werken met de bedrijfseigen standaarden.

Bim4all consulting robbert evers

Begin vandaag nog!

Heeft u een vraagstuk of uitdaging op het gebied van BIM? Onze consultants staan klaar om met u mee te denken en oplossingen aan te dragen. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Mail ons