BIM-implementatie bij Hoppenbrouwers Techniek

Binnen de dienst consultancy ondersteunen wij organisaties in de toepassing, implementatie en integratie van BIM binnen hun bedrijf. Een van de organisaties die wij hierbij hebben geholpen is Hoppenbrouwers Techniek. Een organisatie dat inmiddels al ruim 100 jaar bestaat, met 1500 collega’s verdeelt over 15 vestigingen en technische disciplines.

  • In samenwerking met Hoppenbrouwers Techniek

25 september 2023

2D-tekenen is jarenlang de norm geweest binnen Hoppenbrouwers, maar sinds ruim een jaar hebben zij de keus gemaakt volledig over te stappen naar 3D BIM-modelleren. Wat zij in onze optiek hierin goed voor ogen hebben gehouden, is dat BIM meer is dan alleen 3D-modelleren.

Zo bevestigt ook Joris van de Braak (BIM-manager Hoppenbrouwers):

“BIM zorgt voor efficiëntere samenwerkingen met onze opdrachtgevers en bouwpartners tijdens de ontwerpfase, de bouwfase, en zelfs in de beheerfase. Door de juiste uitwisseling van informatie ontstaat een gestructureerde dataverzameling van een gebouw, die optimaal gebruikt kan worden om fouten voor of tijdens de bouw op te lossen, en om na oplevering het gebruik en verbruik zo efficiënt mogelijk in te richten.”

Het door laten dringen van een nieuwe en eenduidige werkmethodiek, binnen een organisatie met de omvang zoals Hoppenbrouwers dat heeft, brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Dat is waar onze consultants hen hebben ondersteund.

Strategisch met een praktische instelling

Om verandering door te kunnen voeren, is het belangrijk dat bekend is wie er mee moeten gaan in deze verandering, wat hun huidige BIM-niveau is en niet te vergeten: te weten wat het ultieme resultaat is. Alleen dan, voegt de verandering toegevoegde waarde toe. Om dit te bepalen, is er gestart met een strategische sessie en is de organisatie middels een ‘maturity analyse’ in kaart gebracht. Op basis van de uitkomsten van deze sessie is het veranderplan opgesteld, met bijbehorende stappen en tussenfases. In het totaal is zijn er ruim 24 maanden uitgetrokken om de werkmethodiek binnen Hoppenbrouwers te implementeren.

Efficiënter en soepeler

Inmiddels zijn al een heel aantal werknemers van Hoppenbrouwers getraind en opgeleid tot BIM-modelleur en/of coördinator en heeft de werkmethodiek haar weg gevonden binnen de organisatie. Zo geven medewerkers aan dat de 3D-modellen inzichten bieden in gesprekken met de klant, foutmeldingen sneller geconstateerd worden,

Sterker nog, naast dat zij de ‘M’ in BIM zien als ‘modelleren’ passen zij ook een eigen variant toe. Namelijk, Bouw Informatie Management. Met de toepassing van BIM in hun projecten hebben zij het voor elkaar gekregen, om organisatie breed digitaal grip te krijgen op hun informatie en manufactoring. BIM is voor Hoppenbrouwers dus allang slechts geen onderdeel meer van het proces, maar de basis voor hun projecten. Ze maken, ontwerpen, voeren uit en beheren in BIM. Hun missie nu?

Door de meerwaarde van BIM te laten zien in hun projecten, de bouw te overtuigen hiervan. Als ieder bouw gerelateerde organisatie hier zich namelijk in gaat ontwikkelen, zorgt dit voor een betere samenwerking tussen verschillende partijen, een efficiënter bouwproces en gemak op de bouwplaats. – medewerkers Hoppenbrouwers Techniek

Bim4all consulting robbert evers

Ga ook aan de slag!

Heb jij een vraagstuk of uitdaging op het gebied van BIM? Onze consultants denken graag met je mee in oplossingen.

Vraag het ons