BIM-implementatie bij Janssen de Jong

Binnen de dienst Consulting ondersteunen wij organisaties in de toepassing, implementatie en integratie van BIM binnen hun bedrijf. Eén van de organisaties die wij hierbij hebben geholpen is Janssen de Jong. ‘Let’s build happiness’ luidt het credo van Janssen de Jong. Zij geloven in de nieuwe manier van bouwen, waarbij de wens van de gebruiker altijd centraal staat.

  • In samenwerking met Janssen de Jong

25 september 2023

Om Janssen de Jong voorop te laten lopen in de digitalisering om toekomstbestendig te blijven en interessant te zijn voor nieuwe werknemers, zijn wij in 2020 gestart met het implementeren van BIM binnen de vestigingen Hengelo en Hardenberg.

Na een kennismaking in 2020 met de BIM-manager was de behoefte om de roadmap vanuit Janssen de Jong uit te rollen. De uitdaging binnen de vestigingen was met name om het geloof in BIM weer terug te vinden. In het verleden zijn er pogingen gedaan om BIM te implementeren, maar zonder succes.

Doordat de focus en urgentie vanuit Janssen de Jong op het gebied van digitalisering was toegenomen, was de noodzaak nu om het alsnog te laten slagen. Door de heldere visie en een opgestelde roadmap vanuit de BIM-manager van Janssen de Jong, konden wij strategisch aan de slag.

De directie was overtuigd van de werkmethodiek, alleen waren zij nog wel zoekende in een juiste aanpak voor de organisatie. Door regelmatig te communiceren en aantoonbaar te laten zien wat BIM oplevert ten opzichte van de traditionele werkmethodiek, ontstond er draagvlak en geloof.

Vertrouwen en integratie

Allereerst zijn er gesprekken gevoerd rondom het proces om deze stappen inzichtelijk te maken. Vervolgens zijn er gesprekken gevoerd om draagvlak te creëren binnen de verschillende lagen van de vestigingen.

Nadat er gebouwd is aan de relaties met de werknemers, zijn op de achtergrond bestaande standaarden geïntegreerd. De bestaande standaarden waren vervolgens ook het uitgangspunt om de werknemers hierin op te leiden en te begeleiden. Zodat zij BIM vervolgens zelfstandig toe konden passen in de dagelijkse werkzaamheden.

Op basis van de bestaande standaarden van de BIM-manager van Janssen de Jong groep zijn er doelgerichte BIM-standaarden opgezet. De leveranciersmodellen werden gecontroleerd met de modellen van de architecten, waardoor er meer grip rondom aanpassingen en verschillen tussen de diverse versies ontstond.

Tijdens de implementatie lag onze focus op het investeren in de spreiding van kennis door de gehele organisatie, door niet alle kennis bij één persoon neer te leggen. Op deze manier werd er bij de directie en diverse afdelingen binnen de organisatie bewustwording gecreëerd.

Bim4all bim consultancy overleg 2211

Adviserende rol

Uiteindelijk is Janssen de Jong in staat om de verdere ontwikkelingen te begeleiden en te organiseren. Vanuit onze rol zijn wij adviserend betrokken bij de verdere ontwikkeling en begeleiding van de twee vestigingen.

Wij kijken terug op een mooie en prettige samenwerking met Janssen de Jong en zijn trots op hoe zij BIM oppakken binnen de organisatie. Wij blijven zijdelings betrokken bij de ontwikkelingen en voortgang van de organisatie, maar hebben het volste vertrouwen dat dit goed gaat verlopen.

Bim4all consulting robbert evers

Ga ook aan de slag!

Heb jij een vraagstuk of uitdaging op het gebied van BIM? Onze consultants denken graag met je mee in oplossingen. Neem contact op!

Vraag het ons