BIM-implementatie bij Van Campen

Binnen de dienst Consulting ondersteunen wij organisaties in de toepassing, implementatie en integratie van BIM. Eén van de organisaties die wij hierbij adviseren is Van Campen Bouwgroep in Zelhem. Het duurzame familiebedrijf bestaat sinds 1939, en combineert al tientallen jaren de bouwtechnieken van vroeger met de innovatieve oplossingen van nu en de toekomst.

  • In samenwerking met Van Campen

25 september 2023

Om Van Campen voorop te laten lopen in de digitalisering om toekomstbestendig te blijven en interessant te zijn voor nieuwe werknemers, zijn wij in 2019 gestart met het implementeren van BIM binnen de organisatie. Van Campen zag toekomst in BIM, maar konden onze expertise hier goed bij gebruiken. Een aantal jaren verder vormen zij inmiddels het schoolvoorbeeld voor aannemers.

Na een kennismaking in 2019 was de vraag vanuit Van Campen helder. Ze willen sneller, efficiënter en slimmer bouwen, door in de voorbereiding van het project eerder constateringen te signaleren. Op basis hiervan konden wij een plan van aanpak opstellen, met behulp van strategische sessies met van Campen. Het plan van aanpak heeft gedurende de gehele BIM-implementatie gediend als rode draad door het proces.

Aanpak

Vervolgens zijn wij gestart met het opzetten van BIM-standaarden, waarbij afspraken zijn gemaakt omtrent een BIM-model, die voldoet aan de verwachtingen en wensen van Van Campen. Ook heeft Van Campen geïnvesteerd in het opleiden van de medewerkers en zijn ze gemotiveerd om BIM te adopteren.

Tegenwoordig heeft Van Campen partners om zich heen verzameld die BIM-modellen aanleveren, waarvoor Van Campen de controles uitvoert. Op deze manier stemmen Van Campen, de architect, constructeur en installateur zaken onderling af en worden op basis van deze modellen de onderaannemers en leveranciers aangestuurd. Op basis van de 3D-modellen is het daarnaast ook mogelijk om de hoeveelheden te spiegelen met de hoeveelheden vanuit de calculatie. Dit resulteert in meer grip op de afstemming en aanpassingen tijdens de voorbereidende fase.

Bim4all bim consultancy overleg 221

Gezamenlijk proces

Een belangrijk aspect tijdens de implementatie is het investeren in de spreiding van kennis door de gehele organisatie, door niet alle kennis bij één persoon neer te leggen. Op deze manier leert de organisatie gezamenlijk om de werkmethodiek toe te passen.

Omdat de directie er vanaf moment één in geloofde met een heldere visie, is er veel draagvlak gecreëerd bij de medewerkers en de organisatie, en resulteerde de investering in de BIM-implementatie in positieve resultaten.

Wij kijken terug op een mooie en prettige samenwerking met Van Campen en zijn trots op hoe zij BIM oppakken binnen de organisatie en het zich helemaal eigen hebben gemaakt! Vanuit onze rol zijn wij nog adviserend betrokken om ze in verdere doorontwikkelingen te begeleiden.

Bim4all consulting robbert evers

Ga ook aan de slag!

Heb jij een vraagstuk of uitdaging op het gebied van BIM? Onze consultants denken graag met je mee in oplossingen.

Mail ons