Prefabricage in de engineersfase

Vanuit de dienst Consulting adviseren en begeleiden wij organisaties bij de toepassing, implementatie en integratie van BIM. De Leeuw Installaties is een organisatie die wij hierin adviseren.

20 februari 2024

De Leeuw Installaties wil optimaler samenwerken, organiseren en presteren op de bouwplaats. Het prefabriceren van installatietechnische elementen kan hierbij een grote bijdrage leveren. Na het volgen van een opleidingstraject via het Training Center van BIM4ALL, heeft De Leeuw ons gevraagd om hen te begeleiden bij de toepassing van Revit voor prefab.

Deze vraag krijgen wij regelmatig, en in combinatie met StabiCAD (Trimble MEP) en Revit zijn er diverse mogelijkheden. De inrichting hiervan is echter altijd een uitdaging voor een organisatie. Daarom is ons gevraagd om hiervoor een template te ontwikkelen.

Aanpak

De Leeuw Installaties is begonnen met het kenbaar maken van de wensen en eisen voor de template. In het verleden hebben zij gebruikgemaakt van een AutoCAD-template. Deze template is als vertrekpunt genomen om de basis hetzelfde te houden. Vervolgens zijn de eisen en wensen verder uitgewerkt in de Revit-template en de prefab-template.

De templates zijn getest in de dagelijkse praktijk, zodat verbeteringen en optimalisaties konden worden gesignaleerd en via de PDCA-cyclus konden worden verwerkt.

Naast de inrichting zijn de gebruikers getraind in het gebruik van de templates. Dit houdt in dat zij uitleg hebben gekregen over de basisprincipes, de werkwijze en de resultaten wanneer deze binnen een project worden toegepast. Dit heeft ertoe geleid dat de basis zowel op bedrijfsniveau als op individueel niveau is georganiseerd.

De leeuw 1
De leeuw 2
De leeuw 3

Resultaat en doorontwikkeling

Door gebruik te maken van deze geavanceerde toepassing kan De Leeuw Installaties in de engineersfase projecten efficiƫnt prefabriceren, wat resulteert in aanzienlijke voordelen voor de bouwprocessen. De mogelijkheid om snel en eenvoudig stuklijsten te genereren voor materiaalinkoop en kostenramingen draagt bij aan een gestroomlijnde workflow. De ontwikkelde standaarden waarborgen niet alleen de kwaliteit van de prefab-tekeningen, maar zorgen er ook voor dat ze consistent blijven, waardoor vertrouwen wordt opgebouwd bij zowel gebruikers als monteurs. Dit zorgt voor kwaliteitsborging van prefab-tekeningen en een maatwerklevering van producten op de bouwplaats.

In de realisatiefase op de bouwplaats leidt dit tot maatwerkleveringen van onderdelen, waardoor monteurs direct aan de slag kunnen en projecten sneller worden afgerond. Dit benadrukt het belang van een nauwkeurige engineersfase, waarbij vroegtijdig geconstateerde fouten kostenbesparend zijn ten opzichte van latere correcties. De voortdurende verfijning en organisatiebrede integratie van de templates dragen bij aan een geoptimaliseerde en efficiƫnte werkwijze.

Bim4all robbert alwin overleg

Ga ook aan de slag!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor standaardisatie en optimalisatie van BIM binnen uw organisatie? Neem dan contact met ons op. Onze consultants denken graag met u mee.

Vraag het ons