Prefabricage in de engineersfase

Vanuit de dienst Consulting adviseren en begeleiden wij organisaties in de toepassing, implementatie en integratie van BIM. De Leeuw Installaties is een organisatie die wij hierin adviseren.

20 december 2023

De Leeuw installaties wil optimaler samenwerken, organiseren en presteren op de bouwplaats. Hierbij kan het prefabriceren van installatietechnische elementen een grote bijdrage leveren. Na het volgen van een opleidingstraject via het Training Center van BIM4ALL, heeft De Leeuw ons gevraagd om ze te begeleiden in de toepassing van Revit voor prefab.

Deze vraag krijgen wij regelmatig en in combinatie met StabiCAD (Trimble MEP) en Revit zijn er diverse mogelijkheden. Echter is de inrichting hiervan voor een organisatie altijd een uitdaging. Aan ons daarom de vraag hier een template voor te ontwikkelen.

Aanpak

De Leeuw installaties is gestart met het kenbaar maken van de wensen en eisen voor de template. In het verleden is er door hen gebruik gemaakt van een AutoCAD template. Deze template is gebruikt als het vertrekpunt en om zo de basis hetzelfde te houden. Vervolgens zijn de eisen en wensen verder ingericht in de Revit-template en in de prefab-template.

De templates zijn vervolgens getest in de dagelijkse praktijk, zodat verbeteringen en optimalisaties gesignaleerd worden en middels de methode PDCA-cyclus verwerkt konden worden.

Naast de inrichting zijn de gebruikers getraind in de toepassing van de templates. Dit houdt in dat men uitleg heeft gekregen in de basisprincipes, de werkwijze en de resultaten wanneer het wordt toegepast binnen een project. Dit heeft ertoe geleid dat de basis is georganiseerd op zowel bedrijfsniveau als op individueel niveau.

De leeuw installaties consulting 1
De leeuw installaties consulting 2
De leeuw installaties consulting 3

Resultaat en doorontwikkeling

Door gebruik te maken van deze geavanceerde toepassing kan De Leeuw Installaties in de engineersfase projecten efficiƫnt prefabriceren, wat resulteert in aanzienlijke voordelen voor de bouwprocessen. De mogelijkheid om snel en eenvoudig stuklijsten te genereren voor materiaalinkoop en kostenramingen draagt bij aan een gestroomlijnde workflow. De ontwikkelde standaarden waarborgen niet alleen de kwaliteit van de prefab-tekeningen, maar zorgen er ook voor dat ze consistent blijven, waardoor vertrouwen wordt opgebouwd bij zowel gebruikers als de monteurs. Dit zorgt voor een kwaliteitsborging van prefab-tekeningen en een maatwerk levering van de producten op de bouwplaats.

In de realisatiefase op de bouwplaats leidt dit tot maatwerk leveringen van onderdelen, waardoor monteurs direct aan de slag kunnen en projecten sneller worden afgerond. Dit benadrukt het belang van een nauwkeurige engineersfase, waarbij vroegtijdig geconstateerde fouten kostenbesparend zijn ten opzichte van latere correcties. De voortdurende verfijning en organisatiebrede integratie van de templates dragen bij aan een geoptimaliseerde en efficiƫnte werkwijze.

Bim4all robbert alwin overleg

Ga ook aan de slag!

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor standaardisatie en optimalisatie omtrent BIM binnen uw organisatie? Neem dan contact met ons op. Onze consultants denken graag met u mee.

Vraag het ons