Nieuwbouwwoning Rijssen

Point clouds (puntenwolken): ze bestaan in allerlei soorten en maten en hebben eindeloze toepassingen. Dat geldt ook voor deze casus, waarin een 3D-scan van een nieuwbouwwoning is gemaakt vlak voordat de vloer werd gestort. Waarom, zou je je kunnen afvragen? Er zijn verschillende redenen voor deze aanpak.

15 januari 2024

Precisie in nieuwbouw

Een praktisch voorbeeld is het vastleggen van de locaties van alle PVC-leidingen, die niet in het 3D-model staan, in tegenstelling tot de verdeeldozen. Nu is de perfecte kans om deze PVC-leidingen te documenteren, en hiervoor is de 3D-scan een kleine moeite. Aangezien de Wet kwaliteitsborging nog niet in werking is getreden, vormt deze aanpak een goede methode om tijdens de realisatie de bouw van de woning vast te leggen.

Met deze scan kunnen we ook een analyse uitvoeren van het 3D-model ten opzichte van de werkelijkheid. Een basis vereiste is dat de puntenwolk exact overeenkomt met de positie van de woning, om zo verschillen zichtbaar te maken. Dit vereist bepaalde voorbereidingen in een vroeg stadium van de nieuwbouw.

3 D laserscannen nieuwbouwwoning Rijssen 5
3 D laserscannen nieuwbouwwoning Rijssen 2
3 D laserscannen nieuwbouwwoning Rijssen

Analyse van het 3D-model

In werkelijkheid blijkt het luchtkanaal enigszins af te wijken van wat het model aangeeft. Dit komt door de aanwezigheid van tralieliggers in het voorgestelde tracé, die anders zijn gerealiseerd dan oorspronkelijk gepland. Bovendien heeft de vloerleverancier op de locaties gemarkeerd met gele cirkels grotere verdeeldozen geplaatst dan vooraf aangegeven was.

Door een vergelijking te maken, kunnen we direct vaststellen dat alle andere installaties in overeenstemming zijn met het 3D-model binnen een tolerantie van 3 cm. Deze worden allemaal weergegeven in het groen. Alles wat in rood wordt weergegeven, valt buiten deze tolerantie en/of is niet opgenomen in het 3D-model. Dit betreft onder andere alle wapening en PVC-leidingen die niet in het 3D-model zijn verwerkt. Met een gerust hart is de verdiepingsvloer vervolgens volgestort en is het werk aan de verdieping gestart.