Nieuwbouwwoning Rijssen

Point clouds (puntenwolken): je hebt ze in alle soorten en maten en er zijn oneindig veel toepassingen om een point cloud te maken. Zo ook in deze casus. Het betreft een nieuwbouwwoning waarbij vlak voordat de vloer werd gestort een 3D-scan is gemaakt. Waarom zou je afvragen? Dit kan en heeft meerdere redenen.

15 januari 2024

Naadloze integratie

Bijvoorbeeld het vastleggen waar alle PVC-leidingen liggen. Deze staan niet in het 3D-model, wel de verdeeldozen. Nu is dé kans om deze PVC-leidingen vast te leggen en hiervoor is de 3D-scan een kleine moeite. Doordat de Wet kwaliteitsborging nog niet is ingegaan zou je op deze manier ook een goede methode hebben om tijdens de realisatie de bouw van de woning vast te leggen.

Met deze scan kunnen we ook een analyse uitvoeren van het 3D-model met de werkelijkheid. Een basis vereiste is dat de puntenwolk exact over de positie van de woning moet liggen en kunnen op deze manier verschillen inzichtelijk worden gemaakt. Dit vergt in een eerder stadium van de nieuwbouw bepaalde voorbereiding.

3 D laserscannen nieuwbouwwoning Rijssen 5
3 D laserscannen nieuwbouwwoning Rijssen 2
3 D laserscannen nieuwbouwwoning Rijssen

Een gedetailleerde aanpak

In werkelijkheid blijkt het luchtkanaal enigszins af te wijken van wat het model aangeeft. Dit komt door de aanwezigheid van tralieliggers in het voorgestelde tracé, die anders zijn gerealiseerd dan oorspronkelijk gepland. Bovendien heeft de vloerleverancier grotere verdeeldozen geplaatst op de locaties gemarkeerd met gele cirkels dan vooraf was aangegeven.

Door een vergelijking te maken, kunnen we direct vaststellen dat alle andere installaties in overeenstemming zijn met het 3D-model binnen een tolerantie van 3 cm. Deze worden allemaal weergegeven in het groen. Alles wat in rood wordt weergegeven, valt buiten deze tolerantie en/of is niet opgenomen in het 3D-model. Dit betreft onder andere alle wapening en PVC-leidingen die niet in het 3D-model zijn verwerkt. Met een gerust hart is de verdiepingsvloer vervolgens volgestort en is het werk aan de verdieping gestart.