Monumentale panden, Deventer

In de binnenstad van Deventer heeft een verbouwing en renovatie plaatsgevonden bij meerdere gekoppelde monumentale panden. Doordat in de panden sprake was van een bepaald type dagzorg, leverde dit de nodige uitdagingen op bij de inmeting. Goede afstemming met de begeleiding aldaar was de sleutel tot succes. Ten behoeve van de verbouwingsplannen hebben wij het volledige pand ingemeten in de gebruiksfase (roze lijnen in de plattegrond).

25 mei 2024

Accuraat model

De point cloud is gebruikt als onderlegger in Revit om een accuraat model en tekeningen te maken. In het contract naar de aannemer is vervolgens opgenomen dat ook een scan gemaakt moest worden op het moment dat de betreffende sloopwerkzaamheden waren afgerond. Hierbij betrof het voornamelijk voorzetwanden. Doordat deze wanden verdwenen, kwamen de oorspronkelijke, historische, wanden tevoorschijn. Dit is voor de gemeente (eigenaar van de panden) van grote waarde om dit vastgelegd te hebben met behulp van een 3D-scan gecombineerd met foto’s. Bij grote verschillen kan tevens de engineering in de uitvoeringsfase nog worden geoptimaliseerd.

BIM4 ALL Polstraat Deventer 1 plattegrond

Analyse van ruimteveranderingen

Tijdens de renovatie hebben we in twee fasen, in 2022 en 2023, de ruimtes opnieuw ingemeten. Deze metingen zijn weergegeven met groene lijnen op de plattegrond. We gebruikten de data uit 2021 om de point clouds exact over elkaar te leggen, waardoor we de verschillen inzichtelijk konden maken. Bij nummer 1 valt op dat de voorzetwanden zijn verwijderd. Het is duidelijk te zien dat een voorzetwand niet altijd parallel aan een constructieve wand hoeft te lopen. Bij nummer 2 is de afstand tussen de voorzetwand en de achterblijvende wanden relatief klein. Bij nummer 3 is er niet veel veranderd in de ruimte. Hier liggen beide kleuren mooi over elkaar. Wel is de tussenwand verwijderd in het midden van de ruimte. Bij nummer 4 stond oorspronkelijk een strakke voorzetwand. Nu is er een korrelige groene lijn aanwezig, wat betekent dat hier nu sprake is van een ruwe wand.

REVE 05 Polstraat Deventer 3 doorsnede

Door in meerdere fasen over de tijd een 3D-scan te maken, biedt dit voor de eigenaar en aannemer voorafgaand aan de verbouwing / renovatie een goed inzicht in het pand en tijdens de uitvoering een duidelijk inzicht in de daadwerkelijke constructie van het pand en kan eventueel de engineering op bijgesteld worden.