Woontoren Rivieraplein, Haarlem

De transformatie van het centrum van Schalkwijk, Haarlem, is in volle gang. Het verouderde, monofunctionele winkelcentrum transformeert stap voor stap naar een multifunctioneel en hoogstedelijk stadsdeelcentrum. Deze ambitie blijkt uit de eerste fase aan het Californiëplein, waar woningen, twee supermarkten, winkels en een bioscoop zijn gerealiseerd. Nu richt de aandacht zich op het Rivieraplein, waar AKOR de bouw van een woontoren van 70 meter hoog gaat realiseren.

25 mei 2024

De woontoren, met een hoogte van ongeveer 75 meter, wordt de hoogste ontwikkeling van het nieuwe deelgebied Europaweg. Het gebouw, als een losstaand object in de publieke ruimte, bevat circa 220 woningen variërend tussen de 40 en 80 m², en een ondergrondse parkeervoorziening voor circa 74 auto's. Naast een ruim commercieel programma op de begane grond is er een royale entreehal en een inpandige fietsenstalling. De toren heeft een spiegelsymmetrische opzet wat zorgt voor een heldere en rationele structuur. De massa krijgt een rustige en regelmatige behandeling, waarbij grotendeels dichte/blinde wanden worden vermeden. Door buitenruimtes op te nemen in de trapsgewijze ordening, krijgt het gebouw een ranke uitstraling naar boven toe. De toren kent een klassieke opbouw met een verhoogde laatste verdiepingsvloer en een doorgetrokken gevelpenant.

Rivieraplein 1
Rivieraplein 2
Rivieraplein 4

Voor dit project heeft BIM4ALL het Technisch Ontwerp (TO) van blok H bouwkundig uitgewerkt. Dit valt onder de tweede fase van het project, het zuidelijke deel van het winkelcentrum.

Op 8 februari 2024 heeft AKOR het formele akkoord gekregen om te beginnen met de bouw van de woontoren, een project dat naar verwachting ongeveer drie jaar zal duren.