Circulariteit en digitalisering

Om in Nederland voor 2050 een circulaire economie te realiseren moeten we anders durven denken en doen. Durven nieuwe businessmodellen te ontwikkelen, bouwmateriaal te zien als grondstof, verspilling te voorkomen en nieuwe circulaire materialen te omarmen. Wij gaan daarin voorop. Niet alleen om de aarde gezond en leefbaar te houden, maar ook om economische kansen te benutten met onze opdrachtgevers.

18 januari 2022

Als we steeds meer circulair willen zijn, moeten we anders durven te denken. Het vastleggen van toegepaste grondstoffen, hergebruik van (bouw)materialen, het tegengaan van verspillingen en het toepassen van nieuwe circulaire materialen. Dat is waar ons hart sneller van gaat kloppen. Circulariteit is niet alleen een noodzaak voor een toekomstbestendige leefomgeving, maar biedt ook veel economische en technische kansen. En laat daar nu net onze kracht liggen!

Sustainability is not a goal to be reached, but a way of thinking.

Sustainability is not a goal to be reached, but a way of thinking. Sustainability is not a goal to be reached, but a way of thinking. Sustainability is not a goal to be reached, but a way of thinking.

Vanaf het begin

Bij BIM4ALL zit circulair denken in het DNA van iedere medewerker. Al sinds ons ontstaan zijn we nauw betrokken bij circulaire initiatieven. Daardoor denken we anders dan een klassiek bouwbedrijf. We zien in grondstoffen en materialen niet puur technische objecten, maar ook waardevolle grondstoffen die een goed tweede leven kunnen hebben. En we zien bouwen als een manier om zoveel mogelijk waarde toe te voegen aan de omgeving, voor een zo lang mogelijke periode.

Blijven veranderen

Er komt een circulaire economie. De stijgende vraag naar grondstoffen en de uitputting van de aarde maakt dit de enige weg vooruit. Wij willen organisaties inspireren en helpen die circulaire gedachte te omarmen. Want niet de sterkste, niet de slimste, maar degene die zich het beste aanpast overleeft. Circulariteit biedt bovendien enorm veel kansen. Door nu al in te spelen op de mogelijkheden werk je elke dag aan de toekomstbestendigheid van je bedrijf. Dat gaat niet altijd vlekkeloos. Maar door fouten te durven maken en hiervan te leren, komen we elke dag weer een stapje verder.

Bim4all hout

Advies in circulariteit

Maar wat doen we concreet? In verschillende bouwprojecten verzamelen en documenteren we informatie van grondstoffen voor bouwwerken. We scannen bestaande bouwwerken in met 3D-laserscanners en voegen bij het uitwerken van nieuwe ontwerpen informatie toe. We ontwikkelen algoritmes die op basis van die basis snel inschatten welke grondstoffen op welke manier aanwezig zijn. Zo ontwikkelen we voor ieder gebouw een grondstoffenpaspoort en -rapportages. Dit geeft een snelle inschatting van de restwaarde van het gebouw en biedt inzicht in welke materialen na sloop kunnen worden hergebruikt.

Bim4all beheer en onderhoud bim innovaties 221

Toekomst

Vanuit het verzamelen, delen en verwerken van deze informatie krijgen toekomstige bouwprojecten ineens een andere benadering. Want als iedereen weet welke materialen uit een sloop vrij gaan komen, kunnen deze materialen al in een volgend ontwerp worden opgenomen. Deze manier van denken (urban mining) brengt architecten op nieuwe ideeën, voorkomt onnodige herbewerking en voorkomt onnodige opslag, transportkosten en uitputting van natuurlijke bronnen. Daarnaast zorgt het voor een lagere CO²-uitstoot en minder aantasting van ecosystemen. Een duidelijk voorbeeld van win-winsituatie die uiteindelijk leidt tot dat ene doel in 2050.

Bim4all robbin in overleg 221

Interesse gewekt?

Wilt u een eerste stap zetten of bent u misschien al klaar voor een volgende stap in circulariteit? Wij gaan graag met u het gesprek aan. Neem eens vrijblijvend contact op met Robbin. Vanuit zijn persoonlijke motivatie, visie en expertise zal hij u inspireren!

Neem contact op