Meerdere keren inmeten met behulp van 3D-laserscannen
Bij veel projecten wordt de locatie eenmalig ingemeten en dient dat als basis voor het gehele project. Maar is dat wel zo handig en praktisch? In sommige situaties is het beter om meerdere keren te meten, omdat de situatie continu verandert. Denk bijvoorbeeld aan aanvullend sloopwerk of tijdens de realisatie. Zo ook in deze casus, waarin manager 3D-laserscannen en analyse Jasper Voortman je meeneemt in het gebruik van meerdere inmetingen bij een realisatie.
12 september 2024
3D-inmeting
Deze casus betreft de volledige renovatie van een woning. Bij de planvorming is geen gebruik gemaakt van een 3D-model of een inmeting met een 3D-laserscanner. Het eerste moment van inmeten vond plaats nadat de ruwe betonvloer was gestort en de plafonds in de woonkamer grotendeels nog niet waren voorzien van gipsplaten.
Het valt direct op dat je bij het deel waar het plafond nog moet worden dichtgezet met gipsplaten, alle pvc-buizen perfect kunt volgen. Als je precies had willen weten hoe alles boven het gipsplafond is aangelegd, had er eerder gemeten moeten worden.
Het tweede moment van inmeten vond plaats nadat de vloerverwarming was aangebracht en alles klaar was om de dekvloer aan te brengen.
De derde meting vond plaats nadat de dekvloer was aangebracht.
We hebben de binnenzijde van deze woning volledig ingemeten met een RTC360 van Leica. We weten exact waar de leidingen lopen: in of onder de vloeren, in de wanden en (gedeeltelijk) boven de plafonds. Door deze drie verschillende inmetingen over elkaar te leggen, is in een doorsnede perfect zichtbaar en meetbaar wat de dikte is tussen de vloerverwarming en de dekvloer. De totale opbouw (van de bovenkant van de ruwe vloer tot de bovenkant van de dekvloer) bedraagt ongeveer 33 centimeter. Van de bovenkant van de vloerverwarming tot de bovenkant van de dekvloer is dit ruim 7 centimeter.
In het volgende voorbeeld zie je een bovenaanzicht van een gedeelte van de woning, waarin duidelijk te zien is hoeveel stucwerk is aangebracht op de ruwe wanden. Meerdere lijnen zijn zichtbaar, waarbij de binnenste lijn de ruwe wand aangeeft en de buitenste lijn de afgewerkte wand. Zo wordt inzichtelijk waar en hoeveel stucwerk is aangebracht.
Toegevoegde waarde
Mooi, denk je dan: "Wat helpt mij dit nu? Ik heb toch foto’s gemaakt met mijn telefoon en alles vastgelegd." Maar hoe vaak heb je wel niet gedacht: "Net dat ene hoekje dat ik nu nodig heb, staat niet op de foto." Met een 3D-inmeting heb je daar veel minder last van (helemaal voorkomen lukt natuurlijk nooit voor 100%).
Een voorbeeld: stel, je moet een gaatje in de vloer boren. Je wilt de vloerverwarming niet raken! Helaas gebeurde dat in dit project wel. Dit kwam doordat de vloerverwarming in de badkamer nog niet was aangelegd op het moment van de meting. De vloerverwarming werd niet gescand toen deze eenmaal was geïnstalleerd, voordat de dekvloer werd aangebracht. Er werd pas opnieuw gemeten toen de dekvloer al was gestort. Vervolgens is er geboord, wat leidde tot een lekkage in de vloerverwarming. Dit zorgde voor breek- en herstelwerk om de lekkage te repareren.
Uiteraard ging het ook vaak goed, zoals in situaties waarin de informatie over de vloerverwarming wél beschikbaar was. In dat geval kon de exacte positie van het te boren gaatje met behulp van Cintoo worden bepaald, zodat lekkage werd voorkomen.
Een ander voorbeeld: het kookeiland was al geïnstalleerd, en er was een probleem met de kookplaat. De vraag was welke kleur draden voor de Perilex-aansluiting waren gebruikt. Door de scandata in Cintoo en de foto’s rond het kookeiland te bekijken, kon dit snel worden achterhaald, zonder dat de keuken hoefde te worden opengebroken. De kleuren van de draden bleken overigens correct te zijn.
Bouw slimmer met herhaald 3D-laserscannen
Bouw slimmer met herhaald 3D-laserscannen Bouw slimmer met herhaald 3D-laserscannen Bouw slimmer met herhaald 3D-laserscannen
Wat is Cintoo?
Je las net dat de klant Cintoo kan gebruiken om onder andere de foto’s te bekijken. Deze foto’s zijn afkomstig van de 3D-laserscanner en de bijbehorende 360-gradenfoto’s. Cintoo is een online platform waarop puntenwolken, foto’s, BIM-modellen en nog veel meer eenvoudig kunnen worden geplaatst en geraadpleegd. Ook een meting uitvoeren tussen twee punten is heel eenvoudig. Dit hebben we in deze casus voor de klant ingesteld. Zo kan hij op verschillende meetmomenten de foto’s van de woning bekijken en informatie terugvinden die in de afwerk- of gebruiksfase niet meer zo eenvoudig te achterhalen is. Dit is ook handig voor over een paar jaar; weet jij dan nog precies hoe bepaalde leidingen lopen?
Je hoeft geen verstand te hebben van puntenwolken om deze in Cintoo te raadplegen, programma’s te installeren of de puntenwolken te downloaden. Puntenwolken zijn vaak vele gigabytes groot en daardoor niet altijd gebruiksvriendelijk. Cintoo werkt echter heel eenvoudig: je kunt de data op je computer, tablet of telefoon raadplegen via de browser. Elk meetmoment is bovendien afzonderlijk te bekijken.
Ontdek de kracht van herhaald 3D-laserscannen!
Wil je altijd beschikken over de meest nauwkeurige informatie tijdens renovatieprojecten? Door op meerdere momenten digitaal in te meten met 3D-laserscanners voorkom je fouten, zoals lekkages of onnodig breekwerk, en krijg je volledig inzicht in je gebouw – zelfs jaren later.
Meer lezen