Installatietechniek en BIM

BIM is inmiddels alom bekend binnen de bouwsector, alle aangesloten partners komen tegenwoordig in meer of mindere mate in aanraking met BIM. Om het hoogst haalbare rendement te behalen, is het dan ook van belang dat alle aspectmodellen goed op elkaar aansluiten.

14 juli 2021

Waarbij het natuurlijk de uitdaging is dat iedere discipline zo goed mogelijk wordt uitgewerkt en aansluit op de discipline van een ander. Mede door die reden werken wij ook installatietechnische modellen (elektro + werktuigbouwkundig) uit. Ergens hangt de opvatting dat er een ‘stoffig’ imago hangt rondom de installatietechniek. Op de bouwkundige opleidingen wordt er minimale aandacht aanbesteed en ook de opleidingen richting installatietechniek, zeker op het HBO, sterven langzaam uit.

En dat is ontzettend zonde, want een mooi bouwwerk wordt pas bruikbaar als er sprake is van een goede installatie, zowel qua elektra als qua temperatuur en ventilatie. Iedere gebruiker van een pand, of dit nou een woning is of een kantoorpand, waardeert het dat het klimaat goed geregeld is en dat er voldoende elektra aanwezig is om bijvoorbeeld zijn laptop op aan te sluiten of telefoon op te laden. Dit zijn ook zaken die voorlief worden genomen, maar zonder kunnen we absoluut niet meer. Zeker in een tijd waarin smart buildings steeds belangrijker worden en technologie ons leven op zoveel vlakken kan ondersteunen.

Ventileren is gezond

Met de pandemie nog vers in ons achterhoofd, moeten we niet vergeten welke rol goede installaties spelen bij het voorkomen van verspreiding van bacteriën en ziektekiemen. Iedereen heeft ongetwijfeld op het nieuws gehoord dat goed geventileerde ruimtes, de kans op verspreiding verlagen. Om die reden zijn nu diverse scholen en kantoorpanden actief bezig met het upgraden van hun ventilatiesystemen. Alles om ervoor te zorgen dat de lucht die wij dagelijks inademen, goed gefilterd wordt en bijdraagt aan een gezond leef- en werkklimaat.

Puzzelen en afstemmen

Maar waarom is het zo essentieel om ook de installaties uit te werken in BIM? Het voordeel van een 3D uitwerking is dat het direct zichtbaar wordt of iets haalbaar is. Zeker bij installaties, waarbij gewerkt wordt op kleine oppervlakken, is dit inzicht handig. Het uitwerken van al die leidingen, buizen en kabels zorgt ervoor dat het een hele grote puzzel wordt, die veelal samenkomt in de installatieruimte.

Bim4all bim modellen installatietechniek tim alwin 226

Daarnaast is het van belang dat de installaties zo goed mogelijk weggewerkt zijn, maar toch moeten ze overal komen en in lijn liggen met de constructie en de bouwkundige modellen. Tot slot is de positie van het pand op de kavel, ten opzichte van de draai van de zon ook een belangrijke factor. Niemand zit te wachten op een ‘koude hoek’ of juist een veel te warme hoek. De gebruiker wil graag dat het klimaat door het gehele gebouw gelijk is. Ongeacht raampartijen en zoninval. Waarbij de uitdaging voor de utiliteitsbouw groter is dan voor de woningbouw. Want in een woning gaan nou eenmaal minder installaties in dan in een utiliteitsgebouw. Bij de woningbouw zijn er vaak al standaardoplossingen die ervoor zorgen dat de installaties niet zichtbaar zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de prefabricage van woningen, waarbij bijvoorbeeld de sparingen voor de installaties al in de betonfabriek doorgevoerd worden.

Op die manier hoeft de installateur tijdens de uitvoering alleen nog maar de lijnen te volgen en zijn alle installaties direct keurig weggewerkt. Bij de woningbouw wordt dan ook vaak gestart met het 3D modelleren nadat het ontwerp definitief is, waar het bij utiliteit raadzaam is dit vanaf het voorlopig ontwerp al uit te gaan werken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

B4 ALL website foto installatietechniek3

Bijdragen aan een gezond klimaat, binnen en buiten

In een tijd waarin het klimaat snel veranderd, en wij als maatschappij worden opgeroepen ons steentje bij te dragen, is een goede installatie hierin een mooie stap. Want door gebouwen te renoveren, realiseren en te beheren op basis van de steeds meer opkomende BREEAM-NL certificering, die rekeninghoud met niet alleen het pand, maar ook het gebied daaromheen. Om dit certificaat te bemachtigen, moet het pand voldoen aan veel diverse criteria. Een mooi voorbeeld hiervan is het Vanderlande Gebouw60 in Veghel of het nieuwe hoofdkantoor van Demcon.

En niet te vergeten de per 1 januari verplichte BENG-norm, waardoor verplicht is dat alle nieuw te bouwen panden, waarvan de bouwaanvraag is ingediend in 2021, (bijna) energie neutraal gebouwd moeten worden. Ook een norm die ten opzichte van de eerdere EPC-berekeningen, veel meer vraagt van de ontwikkelaar en inherent ook van de ingenieur.

Dus naast dat een pand een prettig intern klimaat heeft, draag je indirect bij aan een leerbare wereld. Met het bijkomend voordeel dat het de operationele kosten reduceert en het pand toekomstbestendig wordt.

BIM4ALL en installatietechniek

Jarenlang hebben ook wij ons voornamelijk gefocust op bouwkunde, maar door de aanhoudende vraag naar installatietechnische modelleurs en het grote te kort daarin, hebben wij daarin opgeschaald. Door de combinatie tussen bouwkunde en installatietechniek, wordt het mogelijk om op integraal wijze mee te denken en te werken. Hierbij varieert het van het opwerken van E en/of W, van schetsen naar 3D, van 2D naar 3D of hele installaties in een keer naar 3D, voor nieuwbouw en renovatie. Dit maakt dat wij een gedegen sparringpartner zijn tijdens de projecten.

Bim4all robbert alwin overleg

Vraag het Alwin

Op zoek naar een partner voor het volgende installatietechnische BIM-project? Wij denken graag met je mee. Neem contact op met Alwin.

ontdek de basis