Digital Twin

Digital Twin en Building Information Modeling (BIM) transformeren de bouwsector door het beheer en onderhoud van gebouwen efficiënter te maken en de duurzaamheid te verbeteren. Door het combineren van deze technologieën worden real-time prestaties gemonitord en geanalyseerd, efficiëntere bouwmethoden geïdentificeerd, afval verminderd en energieprestaties geoptimaliseerd.

De combinatie BIM en Digital Twin biedt nieuwe mogelijkheden om gebouwen te beheren en onderhouden. Met Digital Twin worden real-time prestaties gemonitord en geanalyseerd, waardoor problemen preventief worden opgespoord, opgelost en onderhoud efficiënter wordt gepland. BIM biedt daarentegen een uitgebreid inzicht van alle aspecten van het gebouw, waardoor het beheer en onderhoud efficiënter kan worden uitgevoerd.

De combinatie biedt ook mogelijkheden om de duurzaamheid van gebouwen te verbeteren. Met Digital Twin wordt het energieverbruik gemeten en geanalyseerd, waardoor energiebesparende maatregelen kunnen worden geïmplementeerd om de energieprestaties te optimaliseren. BIM zorgt voor een efficiënter proces, reductie van afval en materiaal en draagt zo ook bij aan een duurzamer gebouw.

De voordelen

Een Digital Twin wordt real-time of periodiek bijgewerkt met gegevens en/of sensoren. Het biedt vele voordelen, zoals verhoogde productiviteit, verkorte doorlooptijd, kostenbesparingen, verbeterde kwaliteit en duurzaamheid. Digital Twins worden steeds meer gebruikt om processen te verbeteren en de prestaties te optimaliseren.

 • Digitale simulaties verminderen fouten met 5%.
 • Door het signaleren van risico's, wordt de veiligheid tijdens beheer met 10-15% verhoogd.
 • Reductie van storingen met wel 30% en een toename van uptime van apparatuur met wel 20%.
 • Vermindering van de energiekosten met wel 5-10%.
 • Reductie van de CO2-uitstoot met wel 10-20%.
 • Verhoging van de productiviteit tijdens beheer met 5-10%.
 • Verlaging van de operationele kosten met 10-15%.
Bim4all beheer en onderhoud bim innovaties 222
Amare 4
Bim4all bim voor beheer en onderhoud 3d laserscannen

Toepassingen

Een Digital Twin heeft meerdere toepassingen in ontwerp, realisatie en beheer. Een aantal voorbeelden hoe een Digital Twin wordt toegepast in de bouwsector:

 • Virtueel testen van bouwprojecten: Met een Digital Twin wordt een virtueel model van een bouwproject gemaakt, waarin verschillende scenario's worden getest voordat de realisatie begint. Dit helpt om bouwfouten te voorkomen en de efficiëntie van de bouw te verbeteren.
 • Monitoren en onderhoud van gebouwen: Digital Twins worden gebruikt om het gedrag van een gebouw in real-time te volgen, inclusief de prestaties van technische installaties. Dit leidt tot een verlenging van de levensduur en het verlagen van de onderhoudskosten.
 • Optimaliseren van bouwprocessen: Met een Digital Twin wordt de productiviteit van de bouwsector verhoogd en kosten bespaart door bouwprocessen te optimaliseren. Dit wordt bereikt door simulaties en analyses van bouwprocessen en prestaties van bouwmaterialen te meten.
 • Het creëren van een digitale replica van een gebouw: Met Digital Twin wordt een digitale replica van het gebouw gemaakt, die wordt ingezet om het gebouw te monitoren en onderhouden. Dit helpt om de veiligheid en prestaties van het gebouw te verbeteren.
 • Het bevorderen van de samenwerking tussen partijen: Een Digital Twin wordt gebruikt als platform voor samenwerking tussen de verschillende partijen die betrokken zijn bij het bouwproces, zoals architecten, ingenieurs, aannemers en projectmanagers. Het zorgt voor een betere communicatiestroom en het reduceren van risico’s.

Projecten om trots op te zijn.

Om welk project het ook gaat, wij gaan graag voor u aan de slag. No-nonsense, snel en adequaat. Daar kunt u op vertrouwen. Om u meer grip en zekerheid te geven, maar bovenal om beter en kostenefficiënter te bouwen.

Alle projecten
BIM4 ALL hagaziekenhuis afb1

HagaZiekenhuis, Den Haag

Project bekijken
BIM4 ALL zwembad de koerbelt

Zwembad de Koerbelt, Rijssen

Project bekijken
Bim4all Amsterdam University Library Universiteitsbibliotheek

Universiteits- bibliotheek UvA, Amsterdam

Project bekijken
Hoog Cath v2a

Hoog Catharijne, Utrecht

Project bekijken
Jarno Teela bim4all 222

Vraag het Jarno

Meer informatie of vrijblijvend kennismaken? We gaan graag met u vrijblijvend het gesprek aan. Neem contact met ons op en we vertellen u hoe wij een Digital Twin ook voor u succesvol inzetten.

Neem contact op