Broerenkwartier

De gemeente Zwolle brengt de historie terug, met vernieuwing van het Broerenkwartier in de Hanzestad. Met 122 appartementen in een nieuwe, kleinschalige stijl past het beter bij het karakter van de stad. Wij ondersteunden met 3D-laserscans, BIM-modellering en BIM-coördinatie.

20 oktober 2021

Historische plek

Het Broerenkwartier is een historische plek in het centrum van Zwolle, dat in de loop der jaren uitgroeide tot modern winkelgebied. Nu wordt het gebied getransformeerd en vernieuwd tot een plek die eer doet aan de geschiedenis. Zo realiseert Schutte Bouw 122 appartementen op- en aan de Weeshuispassage. Met kleinere volumes, die beter passen bij de schaal van de Zwolse binnenstad en het dakenlandschap.

Bij de bouw wordt gebruik gemaakt van duurzaam hout en staal. Allereerst omdat hout relatief licht is, wat van belang is wanneer er wordt gebouwd op bestaande bouw. Daarnaast is het circulair en demontabel. Door de elementen prefab op de bouw te laten leveren, scheelt dit veel geluidsoverlast. Waardoor in impact van de bouw in het centrum van Zwolle verminderd wordt.

Bim4all weeshuispassage broerenkwartier zwolle2
Bim4all weeshuispassage broerenkwartier zwolle1
Bim4all weeshuispassage broerenkwartier zwolle

3D Laserscans en BIM-ondersteuning

In opdracht van Schutte Bouw hebben wij in januari 2021 de bestaande Weeshuispassage digitaal ingemeten, door middel van 3D-laserscans. De pointclouds die hieruit voortkwamen, vormden de basis voor het ‘as-is’ (zoals het is) model. Dit model werd gebruikt als onderlegger voor BIM-modellen. Tijdens de uitwerking van de BIM-modellen hebben wij ook de rol van BIM-coördinator op ons genomen, om ervoor te zorgen dat alles digitaal en in de praktijk, naadloos op elkaar aansluit.