Station Assen

Assen is de snelst groeiende stad in het noorden. En het station groeit mee. Met een compleet nieuw stationsgebouw, verbeterde toegang en een beter spoor, wordt reizen via Assen comfortabeler dan ooit. Wij verzorgden 3D-laserscans en BIM-coördinatie in opdracht van Hegeman Bouw en Infra.

18 maart 2020

Herinrichting stationsgebied

De vernieuwing van het stationsgebied in Assen bestaat uit de bouw van een nieuw stationsgebouw met commerciële ruimten en ondergrondse fietsenstalling met plek voor 2500 fietsen, de inrichting van een nieuw busstation, de aanleg van een autotunnel en de herinrichting van de openbare ruimte. Dit geeft niet alleen een herkenbare uitstraling maar ook betere bereikbaarheid. Stadsdelen worden beter verbonden en doorgaand- en bestemmingsverkeer wordt gescheiden. Zo wordt autoverkeer ondergronds georganiseerd, waardoor er meer ruimte voor voetgangers is boven het maaiveld.

BIM4 ALL station assen
BIM4 ALL station assen 1
BIM4 ALL Station Assen

Indrukwekkende entree

Het nieuwe stationsgebouw van Assen wordt gekenmerkt door een indrukwekkende driehoekige luifel die verschillende onderdelen van het station met elkaar verbindt. Het stations is open en transparant. Een glazen hal verbindt de bakstenen paviljoens met elkaar. Het station fungeert zo als een publiek plaza, een ‘rode loper’ die naar het stadscentrum leidt. Om toekomstige aanpassingen mogelijk te maken, is de luifel constructief niet verbonden met de gebouwen op het maaiveld. De verschillende onderdelen volgen zo hun eigen logica, maar vormen tegelijkertijd een mooi geheel.

3D Laserscans en BIM-coördinatie

In opdracht van Hegeman Bouw & Infra voerden wij de BIM-Coördinatie uit en hebben wij tijdens het gehele project meerdere keren de situatie digitaal ingemeten met behulp van 3D-laserscanners. Deze scanners zorgen voor een pointcloud (digitale puntenwolk), waarmee onze BIM-modelleurs een ‘as-built’ 3D-model opbouwden. Deze werkte als nauwkeurige basis voor leveranciers van bijvoorbeeld de houten spanten en de enorme lichtstraat.