Sharing is caring

Blog

Revit Review - SheetLink | Excel & Revit

Wat is SheetLink?

SheetLink is een gratis Autodesk Revit add-in die ontwikkeld is door DiRoots. Deze add-in maakt het mogelijk om data van een Excel-blad te exporteren en te importeren met Revit.

De naam SheetLink is wat verwarrend, want je denkt dat je alleen Sheets kunt wijzigen. In deze blog vertel ik je hier meer over.

Di Roots Sheet Link

Waarvoor gebruik je SheetLink?

1. Het maakt het mogelijk om parameters met de bijbehorende parameter values van verschillende Revit-categorieën tegelijk te exporteren naar Excel om deze vervolgens in te vullen.

2. Je kunt nu benamingen, nummeringen, etc. van elementen, Sheets en Schedules op basis van een Excel-blad wijzigen: ongelooflijk krachtig als je snel data wilt wijzigen.

3. Je kunt sneller aan de BIM Basis ILS voldoen. Doordat je selectievakjes sneller kunt filteren, data wijzigen, enzovoort.

4. Je controleert data gemakkelijker met de functionaliteiten van Excel. Dus bijvoorbeeld filteren op lege cellen, controleren op basis van hoofdlettergevoeligheid, enzovoort.

5. Bouwnummers of andere element- of projectspecifieke data toevoegen op basis van Excel-lijsten. Dit kan op het niveau van het complete model, maar ook op basis van een view of een selectie.

6. Op basis van gemaakte Schedules een export maken en data invullen.

Natuurlijk kun je gebruik maken van andere add-in's of zelfs Dynamo-scripts! Maar uit ervaring moet ik zeggen dat deze add-in zo makkelijk werkt, dat dit een goed alternatief is om te gebruiken.

Sync Finalf

Hoe werkt het?

Het werkt vrij simpel. Je download de add-in van de website. Vervolgens installeer je natuurlijk de add-in en start Revit.

1. Je opent de add-in (ik heb de linker variant gebruikt).

2. Selecteer de categorie of zoek op elementen-niveau. Het is ook mogelijk om op basis van de huidige view, huidige selectie enzovoort te selecteren.

3. Selecteer welke parameters je wilt exporteren naar Excel.

4. Klik vervolgens op Export.

5. Open het Excel-blad en wijzig of kopieer de data.

6. Sla het Excel-blad op.

7. Ga terug naar Revit en klik op Import.

8. Selecteer het Excel-blad die je zojuist hebt gewijzigd. De data wordt nu overgenomen en overschreven in het Revit model.

Let wel op dat je alleen de instance en type parameters wijzigt. Niet de Read-Only parameters. Deze parameters zijn te herkennen aan de gele, rode en groene kleuren.

Di Roots Sheet Link

Check de volgende video van DiRoots hoe het werkt:

Behalve de data van elementen wijzigen is het ook mogelijk om een Excel-export/import te maken van Sheets en Schedules!

Schedules

Je kiest in de Type Selection voor Schedules, zoals in de afbeelding hieronder. De parameters uit de Schedule worden automatisch toegevoegd aan de Selected Parameters.

Sheet Link Schedules

De parameters die toegevoegd zijn in de geselecteerde Schedule worden automatisch weergegeven. Wijzig de data naar wens.

Sheets

Voor Sheets kies je in de Type Selection voor Categories, en vink Sheets aan.

Sheet Link Sheets

Vervolgens kies je de parameters die je wilt wijzigen en exporteert het naar Excel. Wijzig de data en sla het Excel-blad op. Importeer het Excel-blad en alle data wordt gewijzigd in het Revit-model.

Templates

Wil je kiezen voor een standaard Excel-blad? Dan kun je gebruik maken van templates. Je slaat ze op en kunt ze telkens openen. Denk bijvoorbeeld aan een BIM Basis ILS - template om te gebruiken.

Sheet Link Template

Conclusie:

De add-in is een zeer krachtige en gratis tool die het voor een BIM-modelleur veel gemakkelijker maakt. Ik was eerst een beetje huiverig voor de zoveelste Excel-add-in die net niet doet wat het zou moeten doen. Maar dit is niet het geval.

Daarnaast is het ook gewoon een super handige tool om veel sneller data te kopiëren. Heb je bijvoorbeeld een fout gemaakt, data toegevoegd aan de verkeerde parameter value? Maak een Excel-blad en kopiëren maar!

Slot:

Heb je ook de vorige blog ook gelezen? Er zijn namelijk nog veel meer add-in's die handig zijn om toe te passen voor Revit!

Daarnaast is er trouwens ook een nieuwe update van Solibri beschikbaar. Lees dit terug op onze website. Mijn collega Manon Grobben legt precies uit wat er nieuw of veranderd is.

Heb je nog vragen, aanvullingen of iets anders? Laat het ons gerust weten!

Geschreven door:

Robbert Evers

Robbert Evers

BIM-Consultant/-Trainer